VRIJEME JE ZA PROMJENE NAVIKA

'Koliko smo domoljubni trebamo dokazati i plaćanjem poreza'

04.06.2012 u 14:00

Bionic
Reading

Objava registra poreznih dužnika i rigorozno naplaćivanje poreza kojem svjedočimo u posljednje vrijeme samo su dio akcija Porezne uprave, kojima se građane želi natjerati da budu fiskalno odgovorni. Tema je to o kojoj se raspravljalo i na okruglom stolu Transparency Internationala, na kojem je zaključeno da sve porezne mjere nisu dostatne ako se ne počne mijenjati svijest građana

Nakon što su vladajući najavili da će krenuti u izradu registra poreznih dužnika, jedan dio stručne javnosti žestoko je ustao protiv takve ideje, a čak je i Hrvatska udruga poslodavaca kazala da takav popis ne smije biti stup srama. U dobre namjere vladajućih na okrugom stolu još jednom ih pokušao uvjeriti zamjenik ministra financija Boris Lalovac, koji je kazao kako tu mjeru vladajući ne pokreću kako bi stvorili antipoduzetničku klimu.

'Ja to ne bih tako nazvao, jer su u većini porezni dužnici tvrtke koje ne plaćaju ni svoje zaposlene ili nemaju ni jednog zaposlenog. Pitam vas gdje su tu poduzetnici? Ako ne plaćate zaposlene i ako ne plaćate porez... Takve tvrtke su onima koji redovito izvršavaju svoje obveze nelojalna konkurencija. Osim toga, ja to vidim kao da država te neplatiše kreditira. Ne radi se ovdje o antipoduzetničkoj klimi. Ovdje se radi o neplatišama koje na koncu konca i vi financirate iz vlastitih džepova. Koliko smo domoljubni, trebali bismo dokazati i time koliko je tko platio porez', pokušavao je uvjeriti Lalovac.

Kazao je kako je dolaskom nove vlasti u Ministarstvu financija i Poreznoj upravi zatekao loše stanje. 'Zbog stanja koje smo zatekli, treba imati hrabrosti uhvatiti se u koštac s problemima i početi ih rješavati', rekao je Lalovac dodavši da je stvar ministarstva 'da je došlo vrijeme da se mijenjaju neke navike iako je to ono najteže'.

Iako mu bivša HDZ-ova ministrica financija Martina Dalić nije konkretno dogovorila na njegove prozivke o stanju u ministarstvu, svoj stav jasno je izrazila. 'Politička borba se ne smije voditi preko institucija i ne smije se dogoditi da svaki put kad mi, tko god mi bili, dođemo na vlast da svijet kreće iz početka', poručila je Dalić.


Unatoč tome što je u raspravama o poreznom dugu trenutačno aktualna objava popisa poreznih dužnika, to ne smije biti jedina porezna mjera, upozorila je Jelena Budak s Ekonomskog instituta. 'Naime, onaj tko ne izdaje račune i ne obračunava porez, dakle krši zakon, neće se naći na tom popisu', upozorila je Budak.

Stoga se založila za još transparentniji rad poreznih vlasti, strogo kažnjavanje porezne utaje, ali i nediskriminatorni odnos prema poreznim obveznicima te dosljedno tumačenje poreznih zakona. 'Svi napori za dizajniranjem pravednog poreznog sustava gube smisao ako poreze plaćaju samo pošteni obveznici, budući da ih država, zbog onih koji ih ne plaćaju, dodatno opterećuje višim poreznim stopama', zaključila je Budak

Objavu popisa dužnika branila je i načelnica odjela Naplate u Poreznoj upravi Anđa Redžić poručivši kako je taj popis i 'vid stimulacije onih koji sve uredno plaćaju'.

'Na popisu će biti ne samo dužnici, nego i oni koji ni jednom drugom mjerom (op. a. reprogram, odgoda plaćanja, obročno plaćanje) nisu pokušali srezati porezni dug', kazala je Redžić.

Ako se pak pita organizatore okruglog stola Transparency Internationala, objava popisa dužnika dobra je stvar, ako će se na tom popisu naći i državni dužnici. No dodao je Zorislav Antun Petrović, 'plaćanje poreza prije svega je pitanje kulture i pitanje svijesti da neke stvari moramo raditi'.

'Idealna situacija bila bi kao u Finskoj gdje svatko može vidjeti koliko je poreza uplatio njegov susjed, ali i koliki su dugovi pojedinih tvrtki', poručio je Petrović.

Da treba poraditi na svijesti građana da je plaćanje poreza normalna stvar koju trebaju odraditi, složili su se gotovo svi sudionici okruglog stola. Stoga će za sređivanje stanja u poreznom sustavu biti potrebna cjelovita reforma, a ne samo pojedine mjere.

'Neplaćanje poreza prije svega je sociološko-kulturni, a manje gospodarski problem, jer u Hrvatskoj postoji začarani krug nepovjerenja i raširene sklonosti zaobilaženja normi', poručio je sociolog Aleksandar Štulhofer.

Naglasio je da samo povećanje transparentnosti i pravednosti poreznog sustava neće biti dovoljno učinkovito, nego da se treba poraditi na cjelovitoj reformi koja će uključivati simbolično i stvarno kažnjavanje neplatiša, ali transparentnost i profesionalnost Porezne uprave gdje šefovi odjela neće biti politički kadrovirani.

No takva jedna sveobuhvatna reforma značila bi i 'politički suicid' vlasti. 'Provesti reforme je znati sa sigurnošću da će Karamarko dobiti iduće izbore', zaključio je Štulhofer.