GALLUPOVO ISTRAŽIVANJE

Koliko hrvatski građani pate u životu?

03.12.2013 u 12:31

Bionic
Reading

Američka agencije Gallup provela je istraživanje u 143 zemlje i prema ocjeni njihovih građana razvrstala ih u tri kategorije: na uspješne, one koji se bore za život i one koji pate. Hrvatska se nalazi na 62. mjestu, a Bugarska je već treću godinu zaredom vodeća prema broju građana koji pate u životu

Građani su davali ocjene od jedan do 10 svom trenutačnom životu i očekivanjima u budućnosti. Oni koji su dali ocjenu četiri ili nižu, nalaze se u stanju patnje.

U 20 od 143 zemlje i područja obuhvaćenih istraživanjem u 2012., barem četvrtina odraslog stanovništva ocijenila je svoj život lošim. Te zemlje obuhvaćaju većinu svjetskih regija, uključujući i šest zemalja u krizom pogođenoj Europi. Diljem svijeta jedan od sedam odraslih pati. U južnoj Aziji ih je 24 posto, 21 posto na Balkanu i regiji Bliskog istoka i Sjeverne Afrike, navodi se u Gallupovom istraživanju

Čak 33 posto građana Bugarske navelo je da žive toliko teško da se može smatrati da je njihov život patnja, a isto misli 13 posto Hrvata.

Od susjednih zemalja, BiH se nalazi na 13. mjestu, Srbija na 23., Crna Gora na 24., a Slovenija na 54.

Uspješne su one zemlje koje su ujedno i najbogatije. Najlagodniji život imaju građani Islanda, Katara, Švedske, Norveške, Ujedinjenih Arapskih Emirata, Švicarske, Australije, Kanade, Novog Zelanda, Danske, Tajlanda, Nizozemske i Kuvajta. Međutim, na ovom popisu našle su se i Nigerija, Libija, Venezuela i Somalija!