SASTALI SE MARIĆ I PRIZMIĆ

Koliko će država dati novca za HGSS? Cifra je još nepoznata

25.08.2017 u 14:44

Bionic
Reading

Nakon dugo iščekivanog sastanka pročelnika Hrvatske gorske službe spašavanja (HGSS) Vinka Prizmića i ministra financija Zdravka Marića oko budućeg financiranja HGSS-a nije dogovoreno ništa konkretno. Prizmić je dobio obećanje da će država probati izaći ususret njihovim zahtjevima, no konkretnih cifri nema

Prizmić, koji napominje da su se posljednjih godina aktivnosti HGSS-a utrostručile, što nije pratila financijska konstrukcija koja se čak i smanjivala, kazao je prije sastanka za tportal da će tražiti to da država iz proračuna izdvoji pet milijuna kuna više te da će predložiti da se od sredstava od igara na sreću također izdvoji koji milijun za potrebe zapošljavanja kadrova u stanicama HGSS-a.

Zahtjevi su Mariću stavljeni na stol, no nema konkretnih poteza. Pitanje je što će od toga prihvatiti.

Prizmić spominje da bi im do kraja godine trebala dva milijuna kuna kao vatrogasna mjera.

Što se tiče izdvajanja u 2018. godini, tu također nema konkretnih pomaka. 'Imat ćemo još jedan sastanak. Za 15 dana trebali bismo znati što će prihvatiti od naših zahtjeva, a što ne. Obećali su da će nas uvrstiti u program prihoda od igara na sreću, a koliko, to opet nije dogovoreno. I za 2018. isto će se analizirati i vidjeti. To je nedovršena priča', kaže Prizmić za tportal.

On je u svakom slučaju zadovoljan jer je riječ o prvom sastanku na kojem su bili s predstavnicima Ministarstva financija, predstavnicima Ministarstva unutrašnjih poslova, Državne uprave za zaštitu i spašavanje te Ureda za udruge Vlade RH.

  • +7
Najzanimljivije akcije HGSS-a Izvor: HGSS / Autor: HGSS

'Prvi put se razgovaralo na kvalitetan način. Ne vjerujemo da itko, a posebno ministar Marić i ova Vlada, ne bi podržao interes Republike Hrvatske', napominje Prizmić i dodaje da je upravo zakonom djelatnost HGSS-a definirana kao interes RH, koji je država dužna i financirati.

'Osobito zato što je ova Vlada donijela i novu Strategiju nacionalne sigurnosti u kojoj je HGSS temeljna operativna snaga sustava civilne zaštite. Ako to ne financirate, onda ste u faulu', zaključuje Prizmić.

HGSS iz državnog proračuna godišnje dobije devet milijuna kuna te traže povećanje od pet milijuna. Iz jedinica lokalne samouprave dobiju još pet, šest milijuna ukupno, što direktno ide stanicama službe spašavanja u gradovima. Imaju ukupno 25 stanica, koje su pravni subjekti, s još 50 ispostava.

U tih 25 ustrojstvenih jedinica nemaju nijednog zaposlenog, a ne može, kaže Prizmić, od volontera, osim spašavanja, tražiti da pišu izvješća i narudžbenice te da se bave administracijom.

'Tražit ćemo da se od sredstava koja država uprihodi od igara za sreću odvoji nešto kako bi se barem po jedan čovjek zaposlio u našim stanicama', pojašnjava Prizmić i dodaje da bez toga zapravo krše zakon koji propisuje da moraju imati zaposlenike.