TKO TO MOŽE PLATITI

Koliko će Ameriku koštati napad na Siriju?

06.09.2013 u 11:08

Bionic
Reading

Ispaljivanje jedne rakete Tomahawk Amerikance košta preko milijun dolara, a samo jedan sat leta radaru nevidljivog bombardera B2 stoji 60.000 dolara. Kad američki ministar obrane Chuck Hagel izjavi u parlamentu da će ratna intervencija u Siriji koštati nekoliko desetaka milijuna dolara, stručnjaci upozoravaju da drastično umanjuje brojke

Prije nekoliko dana iz Pentagona je poručeno da bi u zračnom udaru na snage sirijskog diktatora Bašara al-Asada trebalo biti korišteno 200 do 300 projektila Tomahawk, pa samo taj segment ratovanja premašuje najavljene troškove. Budu li američki ratni brodovi morali ostati u regiji dulje od planiranog, to će prema službenim izvorima koštati oko 25 milijuna dolara (40 milijuna u slučaju rata) za svakog od njih.

Hagelova izjava djeluje kao manipulacija u trenucima kada je javnost nastrojena protiv novog američkog rata na Bliskom istoku. Tod Harrison, analitičar vojnog budžeta u Centru za strateške i budžetske procjene, izjavio je za Business Insider da je ministar obrane vjerojatno spomenuo samo troškove koji će se uračunati u tekuću fiskalnu godinu, koja traje do 30. rujna.

Prema njegovim procjenama, rat u Siriji iz američkog bi proračuna trebao uzeti od pola milijarde do milijardu dolara – ovisno o broju meta koje SAD bude gađao.

Očekuje se da će glavninu napada protiv vojske Bašara al-Asada činiti raketiranje krstarećim projektilima Tomahawk, koji imaju domet 1600 km, a tijekom leta mogu mijenjati mete. Business Insider navodi da jedan projektil košta između 1,2 i 1,5 milijuna dolara. Tijekom intervencije u Libiji, kada su zapadni saveznici pomagali pobunjenicima uglavnom iz zraka (mada je bilo podataka i o manjim specijalnim jedinicama na terenu), ispaljen je 221 projektil Tomahawk.