sony i microsoft na gubitku

Kolika je prava vrijednost next-gen konzola?

28.11.2013 u 07:22

Bionic
Reading

PlayStation 4 prodaje se po cijeni od 400$, a Xbox One po cijeni od 500 američkih dolara. No, kolika je njihova prava, proizvodna vrijednost?

Ukoliko je vjerovati istraživanju koje je tradicionalno provela tvrtka 'IHS', Sony i Microsoft zasad zbrajaju gubitke na prodaji svojih nedavno izašlih konzola. To i zapravo nije nekakvo iznenađenje s obzirom da je potrebna određena količina vremena da proizvodni proces postane isplativ.

 

Prema istraživanju IHS, prava vrijednost Xbox One konzole je 471$, dok PlayStation 4 stoji 381$. U slučaju One-a 457$ odlazi na komponente, a 14$ na sastavljanje i proizvodni proces. Valja uzeti u obzir i da Kinect po istom principu stoji 75$ te eksterni adapter za konzolu još 25$.

 

 

Ukoliko zbrojimo sve troškove vezane za Xbox One dolazimo do iznosa od 571$ i možemo vidjeti da Microsoft Xbox One prodaje itekako ispod njegove prave vrijednosti, baš kao i Sony na PlayStation 4 s obzirom da povrh svega u računicu trba staviti i ogromne troškove distribucije i transporta.

 

Detaljne troškove obje konzole možete vidjeti ovdje.