N/A

Kolač od muškata i maslinova ulja s kruškama u muškatu

09.02.2010 u 07:00

Bionic
Reading

Muškatno bijelo vino u ovom desertu kruškama daje poseban okus. Isprobajte ovaj recept koji je izuzetno lagan za pripremu.

SASTOJCI:

5 jaja plus 2 bjelanjka
150 g šećera
1 žlica sitno naribane korice od limuna i naranče
100 ml vrlo kvalitetnog ekstra djevičanskog maslinovog ulja
125 ml slatkog muškata ili prošeka
150 gr brašna
¼ žličice soli

Za kruške u sirupu od muškata:

4 malo tvrđih krušaka
500 ml muškata
200 ml sirupa (225 g šećera + 500ml vode + korica limuna)
1 klinčić, vanilija štapić, 2 zrna pimenta, zvjezdasti anis, komad korice od limuna

PRIPREMA:

Zagrijte pećnicu na 180° C. Premažite okrugli kalup za torte promjera 26 centimetara maslacem i pospite brašnom.
Odvojite pet jaja na žumanjke i bjelanjke u dvije posude. Dodajte u bjelanjke još bjelanjke od dva jaja, a te žumanjke sačuvajte za nešto drugo. Tucite žumanjke s polovicom šećera dok ne posvijetle i ne budu kremasti. Dodajte i koricu limuna i naranče. Još uvijek miksajući, polako dodajte maslinovo ulje, zatim muškat. Umiješajte prosijano brašno i sol, miješajući tek toliko da smjesa bude homogena.
Tucite bjelanjke dok ne postane pjenast, zatim polako dodajte šećer i tucite dalje dok ne dobijete čvrsti snijeg. Umiješajte snijeg lagano u smjesu sa žumanjcima. Ulijte u kalup i pecite 20 minuta. Smanjite temperaturu pećnice na 150 stupnjeva i pecite još 20 minuta. Nakon toga ugasite pećnicu i ostavite kolač još 15 minuta. Izvadite iz pećnice i pustite da se ohladi na rešetki. Poslužite kolač sa kruškama u muškatu.

Kruške u sirupu od muškata:


Ogulite kruške tako da ostavite peteljku. Odrežite donji dio vodoravno i odozdo odstranite jezgru s košticama. Uronite ih u vino i ostavite preko noći. Drugi dan, u kruške i vino dodajte sirup i začine. Stavite na vatru i kuhajte dok kruške nisu mekane, ali još drže oblik. Izvadite kruške i pustite da vino vrije i reducira se dok se ne zgusne i postane sirupasto. Pustite da se sirup ohladi i njime prelijte kruške.