potvrdio zvonimir savić

Kolač od 22 milijarde eura u Hrvatsku iz Bruxellesa počinje pristizati već najesen

21.07.2020 u 21:14

Bionic
Reading

Nakon gotovo sto sati pregovora u Bruxellesu, lideri EU-a postigli su dogovor. S obzirom na suprotna stajališta, žestoke izjave i brojne ultimatume, prije 5 dana - takav kompromis malo tko je mogao zamisliti. Iz financijskog paketa novog sedmogodišnjeg proračuna i fonda pomoći zemljama članicama za oporavak od krize uzrokovane pandemijom - teškog 1800 milijardi eura - Hrvatska može računati na više od 22 milijarde

Iznosom i načinom to je vrlo povoljno za Hrvatsku, rekao je posebni savjetnik premijera za ekonomska pitanja Zvonimir Savić gostujući u emisiji Tema dana.

'Ovaj veliki financijski paket potreban je Hrvatskoj za gospodarski oporavak. On nije slučajan, on je rezultat naših napora, pregovora i osobnog zalaganja premijera Andreja Plenkovića, koji je osigurao pola milijarde eura dodatnih sredstava mimo definirane i izračunate omotnice', rekao je.

Istaknuo je da su se zalagali i uspjeli, da omjer bespovratnih sredstava i zajmova bude u korist bespovratnih sredstava. 'Ugrubo, preko 70 posto su bespovratna sredstva, a ostalo su zajmovi koje možemo koristiti ako nam treba', rekao Savić te dodao da su ti zajmovi izrazito povoljni.

  • +14
Čelnici EU na samitu u Bruxellesu Izvor: EPA / Autor: FRANCISCO SECO / POOL

Dodao je da će idućih mjeseci svaka država članica, pa i Hrvatska, raditi planove oporavka sukladno pravilima i dogovorima koje će Europska komisija vrednovati. Na pitanje kada će ti silni novci početi stizati u Hrvatsku Savić je rekao u jesenskom razdoblju.