NAKON ČETIRI DANA PREGOVORA

Petog dana europskog samita konačno pao dogovor o financijskom paketu teškom 1,8 bilijuna eura: Hrvatska dobila 22 milijarde

21.07.2020 u 07:00

Bionic
Reading

Čelnici EU-a rano su se u utorak složili s planom fonda za gospodarski oporavak od ukupno 750 milijardi eura. Hrvatskoj bi trebale pripasti 22 milijarde eura, poručio je premijer Andrej Plenković

Predsjednik hrvatske Vlade Andrej Plenković na Twitteru je u utorak rano ujutro objavio da je postignut dogovor u Bruxellesu.

'U Hrvatsku donosimo 22 milijarde eura koje su jamstvo brzog gospodarskog oporavka i daljnjeg ravnomjernog razvoja zemlje!' napisao je Plenković.

Predsjednik Europskog vijeća Charles Michel nagovijestio je da je sporazum postignut tvitom sa samo jednom riječi također rano ujutro u utorak. 'Dogovoreno', bio je kratak i jasan.

Europski fond za oporavak, oko kojeg su se najviše lomila koplja, a cilj mu je sanirati ekonomske posljedice koronakrize, sastojat će se od 390 milijardi eura bespovratnih sredstava i 360 milijardi eura zajmova, javlja Politico.eu. Fond će biti priložen novom sedmogodišnjem proračunu, odnosno Višegodišnjem financijskom okviru (MFF), u iznosu od 1,074 bilijuna eura, oko kojeg su šefovi država i vlada također postigli jednoglasni dogovor. Time je ukupni financijski paket dosegao 1,82 bilijuna eura.

Dogovor je sklopljen u 5:30 sati ujutro, čime je zaključen europski samit koji je ušao u peti dan i tako postao jedan od najdužih u povijesti EU-a.

Charles Michel je nakon što je dogovor postignut izašao pred novinare te nije krio zadovoljstvo.

'Uspjeli smo. Vjerujem da će ovaj dogovor biti promatran kao ključni trenutak na europskom putovanju, ali će nas također uvesti u budućnost', izjavio je Michel.

  • +14
Čelnici EU-a na samitu u Bruxellesu Izvor: EPA / Autor: FRANCISCO SECO / POOL

Istaknuo je da ovaj sporazum šalje konkretan signal da je Europa snaga za akciju.

'Ne radi se samo o puno novca, već o radnicima i obiteljima, njihovim radnim mjestima, zdravlju i njihovoj dobrobiti. Vjerujem da će se na ovaj sporazum gledati kao na ključni trenutak europskog putovanja, ali će nas također lansirati u budućnost', istaknuo je Michel.

Francuski predsjednik Emmanuel Macron kazao je da se radi o 'uistinu povijesnom' sporazumu te da je uvjeren da plan oporavka i višegodišnji financijski proračun mogu odgovoriti na izazov koji predstavlja pandemija koronavirusa.

'Ovo je samit čiji su zaključci uistinu povijesni (...) prvi put smo uspostavili kolektivni plan oporavka i s tim planom u naredne tri godine gotovo ćemo udvostručiti europski proračun', kazao je šef francuske države.

Charles Michel predložio je da od 750 milijardi teškog europskog fonda, 390 milijardi budu nepovratna sredstva, dok je prema prvom prijedlogu to trebalo biti 500 milijardi eura, a ostatak se odnosi na zajmove.

'Veličanstveno je vidjeti da smo uspjeli. Učinili smo golem korak i zacrtali budućnost Europske unije', kazala je predsjednica Europske komisije Ursula von der Leyen nakon gotovo 100 sati pregovaranja.

Posljednji europski maratonski samit održan je 2000. u Nici i trajao je punih pet dana.