ONLINE RASPRAVA

Koje države bi Ameri prve izbacili iz SAD-a?

04.06.2013 u 08:29

Bionic
Reading

Pitanje iz naslova ovih dana postavio je portal AskReddit, a u raspravi se, kako piše Business Insider, iskristaliziralo sedam država

Surferi koji su se odazvali anketi ponajviše su se vodili kriterijem da savezna država koje bi se morali odreći bude što manja po teritoriju i populaciji i da time šteta za ostatak SAD-a bude što neznatnija. Ili u nekim slučajevima, da 'odbačena' država bude ona koja će se dobro snaći u samostalnosti.

7. Delaware
Državica s istočne obale koja je prva ratificirala Ustav Sjedinjenih Američkih Država 1787. godine, u vrhu je federativnih subjekata kojih bi se surferi koji su se odazvali anketi najprije riješili. Među objašnjenjima se spominje da u Delawareu, drugoj najmanjoj državi federacije, 'nema mnogo toga bitnog'. Činjenica je, međutim, da se sjedišta mnogih korporacija nalaze baš tamo, zbog poreznih olakšica koje im Delaware nudi.

6. Florida
Nesklonost online ispitanika čuvenoj turističkoj destinaciji ponajviše se objašnjava problemima s izbornim sistemom koji u floridskom slučaju potkopava legitimitet sveameričkog demokratskog procesa izbora za predsjednika. No komentatori iz susjedne Georgije stali su u 'obranu' Floride tvrdnjama da je ona za njih protuorkanski štit od oluja što dolaze s Karipskog mora.

5. Rhode Island

Kao i u slučaju Delawarea, riječ je o minimalnom gubitku prostora jer je Rhode Island (najveći grad Providence) na sjeveru atlantske obale površinom najmanja država federacije.

4. i 3. Obje Dakote – Sjeverna i Južna

Dok se neki zafrkavaju da nisu sigurni da uopće postoji Sjeverna Dakota, drugi upozoravaju da bi nestanak te države iz zajednice zafrkanti osjetili itekako, čim bi im došao idući račun za plin. Osim toga, kad bi Sjeverna Dakota teoretski proglasila samostalnost, bila bi država s trećim nuklearnim potencijalom na svijetu. Južna Dakota ima tek malo više od četiri stanovnika po četvornom kilometru, ali i mnogo povijesnih mjesta i nacionalnih parkova.

2. Indiana
Čini se da ovu državu od preko šest milijuna žitelja Ameri s AskReddita previše ne doživljavaju kao bitnu. Inače ima jednu od najpromišljenijih samouprava, pa je tako godinu 2011. završila s proračunskim plusom od čak 1,2 milijarde dolara.

1. Mississippi.
Ovdje nisu razlog prostorno-demografske dimenzije, već dimenzije društvenih problema: najniža očekivana životna dob, najviša stopa siromaštva, pretilost... Država s istočne strane istoimene najveće američke rijeke ima drugu po veličini stopu tinejdžerskih trudnoća, obrazovni sustav daje vrlo slabe rezultate, a rasizam je toliki da znatan dio populacije smatra da bi međurasni brakovi trebali biti zabranjeni.