NI USKOK IH RAZDVOJITI NE MOŽE

Koja je tajna Šeksova postojanog prijateljstva s Tadićem?

11.07.2011 u 16:11

Bionic
Reading

Iako se HDZ-ovi dužnosnici na čelu s premijerkom Jadrankom Kosor vole hvaliti svojom beskompromisnom borbom protiv korupcije, ako je suditi prema njihovom odnosu s osječkim poduzetnikom Dragom Tadićem, kojeg USKOK tereti za pokušaj podmićivanja sudaca Vrhovnog suda, jasno je da je antikorupcijska borba više selektivna nego beskompromisna

Naime, koncem prošlog tjedna tportal je otkrio kako je, usprkos činjenici da je Drago Tadić USKOK-ov optuženik zbog političke korupcije, HDZ od njega uredno primio donaciju od 80 tisuća kuna. Novac je uplaćen preko tvrtke Kappa, i to kao najveća pojedinačna ovogodišnja donacija stranci. Da nije riječ o previdu i propustu nadležnih iz stranačke riznice, već o, čini se, neraskidivim poslovno-političkim vezama poduzetnika Tadića i HDZ-a, javnost se mogla uvjeriti danas na polaganju kamena temeljca za izgradnju novog mosta preko rijeke Drave koji je nastavak koridora 5C i najveći objekt na toj ruti.

Dobro raspoloženi Tadić i HDZ-ovac Đakić

Fotoreporteri su na osječkoj ceremoniji snimili potpredsjednika Sabora Vladimira Šeksa dok vrlo ozbiljno razgovara s Tadićem. Potonji je snimljen i kako prijateljski ćaska s ostalim poznatim HDZ-ovcima, kao što je predsjednik Hvidre i saborski zastupnik Josip Đakić

Da bi se dokučilo koja je tajna ovog odnosa, kojem ni USKOK-ove optužnice ne mogu naškoditi, valja se malo vratiti u prošlost. Naime, Vladimir Šeks, osuđeni ratni zločinac Branimir Glavaš i osječki poduzetnik Drago Tadić u bliskim su odnosima još od ranih devedesetih: radili su zajedno i surađivali u HDZ-u. Te veze nije prekinuo ni buran raskid između Glavaša i HDZ-a, koji je uoči lokalnih izbora 2005. napustio Ivu Sanadera i ekipu te osnovao HDSSB.

Iako su se Glavaš i HDZ razišli na grub način, veze trojca Glavaš-Šeks-Tadić ni to nije prekinulo, prvenstveno zbog isprepletenosti političko-poslovnih interesa. Naime, s jedne strane, Tadićeva građevinska tvrtka Osijek Koteks puno radi na poslovima cestogradnje na nacionalnoj razini, gdje je na vlasti HDZ, a s druge strane Osijek Koteksu dobro ide i kad je u pitanju dobivanje poslova na lokalnoj, županijskoj razini, gdje vlada Glavašev HDSSB.

Tadićev pokušaj podmićivanja sudaca Vrhovnog suda bio je, tvrde upućeni u osječke političke prilike, samo nastavak Tadićevih i Šeksovih nastojanja da se pomogne prijatelju i partneru Branimiru Glavašu. Šeks je Glavašu pomagao svojim manevrima u Saboru i svjedočenjem u korist obrane, odnosno protiv navoda iz optužnice. Kad sve to nije upalilo, Tadić se potrudio Glavaša financijski zbrinuti u Hercegovini.

Podsjetimo, pod sumnjom da je rukovodio akcijom pokušaja podmićivanja sudaca Vrhovnog suda u slučaju protiv ratnog zločinca Branimira Glavaša, USKOK je početkom prošlog tjedna podignuo optužnicu protiv Drage Tadića, njegove supruge Božice, saborskog zastupnika Glavaševa HDSSB-a Ivana Drmića, urednice Glasa Slavonije Sanje Marketić i splitskog poduzetnika Srećka Jurišića. Valja istaknuti da je Tadić zbog sumnje u sudjelovanje u korupcijskoj aferi priveden još lani u listopadu, a HDZ je njegovu donaciju primio ove godine.