POSLJEDICE NOVOG ZAKONA

KoHOM: Bogatiji građani moći će izbjeći izricanje upozorenja o nesposobnosti za vožnju

16.02.2022 u 09:37

Bionic
Reading

Koordinacija hrvatske obiteljske medicine (KoHOM) u srijedu je, uoči saborske rasprave o izmjenama Zakona o sigurnosti prometa na cestama, upozorila kako se člancima koji izmjenjuju način utvrđivanja zdravstvene sposobnosti vozača, narušava odnos liječnik-pacijent

Spornim se člancima u potpunosti narušava odnos liječnik-pacijent jer se uvodi obaveza da liječnici, uz upozorenje vozaču da privremeno nije sposoban sigurno upravljati vozilom zbog trenutnog zdravstvenog stanja, o tome obavijeste policiju i time momentalno obustavljaju vozačku dozvolu pacijentu vozaču, naglašavaju iz KoHOM-a.

O tome su, kažu, više puta upozorili resorne ministre zdravstva i unutarnjih poslova kao i predsjednika Vlade no nitko nije odgovorio niti je predstavnike struke pozvao na razgovor.

Diskriminatoran učinak odredbi

Podsjećaju i kako resorno ministarstvo nije definiralo zdravstvena stanja koja trajno ili privremeno utječu na zdravstvenu sposobnost vozača za sigurno upravljanje motornim vozilom. Obveza izdavanja upozorenja propisana je za izabrane liječnike u primarnoj zdravstvenoj zaštiti što će u praksi dovesti do toga da će se imućniji građani sve više odlučivati za liječenje kod privatnih liječnika koje sporna odredba ne obvezuje te će na taj način u svakom trenutku moći izbjeći izricanje upozorenja, ističu u KoHOM-u.

S druge strane, kažu, oni manje imućni, u strahu da ne ostanu bez vozačke dozvole, izbjegavat će odlazak liječniku i ugroziti zdravlje. Dodaju i kako odredba također ima i diskriminatoran učinak jer će dovesti do nejednakosti građana pred zakonom, ovisno o njihovom imovnom stanju.

KoHOM je nadležnima predložio da problem riješe na način da upozorenje pacijentu o tome da ne bi trebao upravljati vozilom liječnik zavede u medicinskoj dokumentaciji te preda pacijentu dok bi samo na posebno traženje policijskih službenika, liječnik bio dužan dostaviti takvu obavijest na uvid.

Članak 37. zakonskog prijedloga na snazi ostavlja prekršajne odredbe koje propisuju novčanu kaznu za liječnike i ustanove. KoHOM i dalje inzistira na tome da se te prekršajne odredbe brišu kao suvišne. Drže kako odgovornost za upravljanje vozilom za vrijeme trajanja zdravstvene nesposobnosti treba biti isključivo na samom vozaču kao što je slučaj s vožnjom u alkoholiziranom stanju.

KoHOM je, podsjećaju, od svih saborskih klubova zatražio sastanak kako bi im detaljno objasnili posljedice donošenja predloženog zakonskog rješenja te ih upoznali s iskustvima zemalja EU i Velike Britanije. Svi klubovi, osim klubova vladajućih (Klub HDZ-a i klubovi nacionalnih manjina) odazvali su se. Napominju i kako je na prijedlog KoHOM-a Odbor za zdravstvo i socijalnu politiku organizirao tematsku sjednicu na koju članovi iz redova vladajućeg HDZ-a nisu došli.