sigurnost u prometu

[FOTO] Ovaj prometni znak zbunjuje čak i iskusne vozače: Znate li što znači?

18.01.2022 u 11:00

Bionic
Reading

Cesta, uključujući biciklističku traku, toliko je uska da se 'nakon pooštrenja cestovnih prometnih propisa vozači i biciklisti više nisu mogli opustiti'

Iz Njemačke nam stiže zanimljiv prometni znak te je prilično zbunio i mnoge iskusne vozače. Naime ovaj okrugli znak ubraja se u kategoriju prometnih znakova izričitih naredbi, a koji stavljaju do znanja sudionicima u prometu na cesti kakve su zabrane, obveze, kao i ograničenja.

Znakovi izričitih naredbi imaju oblik kruga, osim znakova B01 (raskrižje s cestom s prednošću prolaska) i B02 (obvezno zaustavljanje). Osnovna boja znakova zabrane, odnosno ograničenja, bijela je, a osnovna boja znakova obveze plava. Simboli i natpisi na znakovima zabrane, odnosno ograničenja, crne su boje, a na znakovima obveza bijele. Rub kruga te ravne i kose crte na znakovima izričitih naredbi na kojima postoje crvene su boje. Ploče na kojima su umetnuti znakovi zabrane i ograničenja, u pravilu, imaju podlogu bijele boje.

Dakle ovaj poseban znak uočen u njemačkom gradu Mainzu u travnju 2021., kako izvješćuje stranica 24auto.de, označava da automobili ne smiju pretjecati bicikle i mopede. Rječnikom prometnih stručnjaka, on znači doslovno: zabrana pretjecanja jednokolosiječnih vozila za motorna vozila s više kolosijeka i motocikle s bočnim prikolicama okruglog oblika.

Cesta, uključujući biciklističku traku, toliko je uska da se 'nakon pooštrenja cestovnih prometnih propisa vozači i biciklisti više nisu mogli opustiti'. Umjesto 1,25 metara, vozači sada pri pretjecanju moraju držati bočni razmak od 1,50 metara.

Kako izvještava HAK revija, kazna za nepridržavanje propisa je 70 eura. To u praksi znači da će se vozači motornih vozila na cesti s više kolosijeka morati voziti iza biciklista.