ISPLATI SE ZNATI

Koga sve stipendira Grad Zagreb?

15.11.2014 u 08:32

Bionic
Reading

Grad Zagreb dodjeljuje više vrsta stipendija, a među izdašnijima su dakako stipendije namijenjene najuspješnijim učenicima i studentima, čiji se mjesečni iznos utvrđuje prema prosječnoj neto plaći na zagrebačkom području za razdoblje od siječnja do kolovoza

Za ovu školsku, odnosno akademsku godinu učenička stipendija mjesečno iznosi 2.251,90 kuna što je 35 posto izračunate prosječne neto plaće, za studente 3.217 kuna ili 50 posto, a za doktorande 60 posto te iznosi 3.860,40 kuna mjesečno.

Stipendija Grada Zagreba najuspješnijim učenicima i studentima dodjeljuju se od 1992/1993., a studentima doktorskog studija od 2007/2008. akademske godine. Do sada je dodijeljeno ukupno 2.893 stipendije, i to 1.289 stipendija učenicima, 1.570 stipendija studentima i 34 stipendije studentima doktorskog studija.

'Dvjestočetiri kandidata prijavila su se za 80 stipendija na Natječaj za dodjelu Stipendije Grada Zagreba učenicima za školsku godinu 2014/2015. Za 95 stipendija studentima znanstveno-istraživačkih studija i pet stipendija studentima umjetničkih studija, kandidatura je još otvorena, a Natječaj za dodjelu stipendija Grada Zagreba doktorandima za akademsku godinu 2014/2015. još nije raspisan', rekao nam je pročelnik Ivica Lovrić, prije nego što mu je Uskok pokucao na vrata.

Zanimljiva je i statistika zapošljavanja. Prema podacima kojima Grad Zagreb raspolaže, od 1.396 do sada diplomiranih stipendista, zaposleno ih je 960, Zavodu za zapošljavanje prijavljena su 343 stipendista, dok ostali nastavljaju školovanje u Hrvatskoj ili u inozemstvu na doktorskom studiju

'Prema našim saznanjima, teže se zapošljavaju magistri dizajna, magistri molekularne biologije, magistri povijesti umjetnosti, magistri eksperimentalne biologije, magistri psihologije, a u zadnje vrijeme i magistri ekonomije', navodi pročelnik Lovrić.

Stipendije za deficitarna zanimanja

Stoga je preporuka školarcima i budućim studentima da prilikom izbora učeničkih i studijskih programa vode računa i o potrebama tržišta rada. Naime, Grad Zagreb dodjeljuje također i stipendije učenicima koji se školuju za deficitarna zanimanja za potrebe obrtništva.

Ova stipendija ustanovljena je od školske godine 2003/04. s ciljem stimuliranja i poticanja upisa učenika u trogodišnje strukovne programe obrazovanja za zanimanja u obrtništvu koja su istodobno vrlo tražena na tržištu rada. Godišnje se dodjeljuje do 150 stipendija redovnim učenicima prvog razreda u trogodišnjim programima obrazovanja srednjih strukovnih škola Grada Zagreba. Stipendija iznosi 900 kuna mjesečno u prvom razredu, u drugom 1.200 kuna, a u trećem razredu 1.500 kuna.

'Stipendija je tako predstavljala nastavak nastojanja Grada Zagreba, da kao središte razvoja obrta, malog i srednjeg poduzetništva, raznovrsnim programima doprinese usmjeravanju mladih ljudi na upis u strukovne programe obrazovanja za zanimanja u obrtništvu za kojima postoji povećana potražnja na području Grada, a koji istovremeno nude dobru perspektivu za zapošljavanje i ekonomsku sigurnost', napominje Lovrić.

Do sada ukupno je stipendirano 1.295 učenika u 39 različitih programa obrazovanja. Grad Zagreb u ovome trenutku stipendira 48 učenika trećih razreda, 51 učenika drugih razreda, a u tijeku je postupak dodjele stipendije učenicima prvih razreda za deficitarna zanimanja: armirač, autolakirer, elektroinstalater, fasader, krovopokrivač i izolater, mesar, staklar, stolar, tesar, vodoinstalater, zidar, tokar, obućar.

Treći put zaredom raspisan je Natječaj za dodjelu Stipendije Grada Zagreba učenicima i studentima pripadnicima romske nacionalne manjine za školsku i akademsku godinu 2014/2015., s namjerom da se učenicima dodijeli najviše 50, a studentima najviše 10 stipendija, koje će u ovoj godini mjesečno iznositi 1.286,80 kuna za učenike te 1.930,20 kuna za studente.

Cilj ove Stipendije jest potaknuti mlade ljude pripadnike romske nacionalne manjine na završavanje srednje škole, kao i na nastavak obrazovanja u domeni visokog školstva, budući da je upravo obrazovanje preduvjet uspješne integracije svih građana u gospodarski, socijalni, obrazovni i kulturni život zajednice.

Broj kandidata za korištenje ove stipendije raste iz godine u godinu. U školskoj i akademskoj godini 2012/2013. pravo na dodjelu Stipendije ostvarilo je ukupno šestero kandidata , odnosno četiri učenika i dva studenata, a u 2013/ 2014. njih ukupno 19, to jest 17 učenika i dva studenata.

Stipendiranje učenika i studenata slabijeg socijalnog statusa

Grad Zagreb u proteklih sedam godina stipendirao je ukupno 220 učenika i studenata slabijega socijalnog statusa. Za prošlu školsku godinu, temeljem objavljenih natječaja dodijeljeno je ukupno 45 gradskih stipendija učenicima i studentima slabijega socijalnog statusa, odnosno 23 za učenike i 22 za studente. Stipendije su isplaćivane mjesečno, u iznosu 1.285,20 kuna za učenike i 1.927,80 kuna za studente.

Javni natječaj za dodjelu stipendije Grada Zagreba studentima i učenicima slabijeg socijalnog statusa za tekuću školsku odnosno akademsku godinu raspisat će se do kraja studenog, no kako ističu u nadležnom Upravnom odjelu, unazad sedam godina otkad se dodjeljuju te stipendije primjetan je porast interesa.

'Sukladno tim kretanjima, Grad Zagreb kontinuirano je povećavao broj stipendija za učenike i studente slabijeg socijalnog statusa', kaže pročelnica Višnja Fortuna te ističe da se kroz proces stipendiranja također sustavno pomaže osobama s invaliditetom da se školuju povećavajući time njihove prilike za ravnopravno kasnije uključivanje na tržište rada.

28 stipendija za osobe s invaliditetom

Naime, Grad Zagreb dodjeljuje više vrsta stipendija, a u sklopu Gradskog ureda za socijalnu zaštitu i osobe s invaliditetom, od školske godine 2007/2008., dodjeljuju se i stipendije učenicima i studentima s invaliditetom te je Zagreb do sad ukupno stipendirao 111 učenika i studenata s invaliditetom, to jest 64 učenika i 47 studenata

Natječaj za dodjelu stipendija za školsku odnosno akademsku godinu 2014/2015. je trenutačno u tijeku, a ukupno je raspisano 28 novih stipendija, od čega 14 za učenike i 14 za studente.

'U procesu stipendiranja učenika i studenata s invaliditetom do sada nije bilo slučajeva vraćanja stipendija. Također, nakon raspisivanja natječaja obavještavaju se udruge osoba s invaliditetom Grada Zagreba i obrazovne ustanove kako bi informacija bila dostupna učenicima i studentima s invaliditetom. Telefonske linije otvorene su tijekom cijele godine za upite kandidata o kriterijima i načinu dodjele stipendija. Putem web-stranica Grada Zagreba može se dobiti uvid u informacije o stipendijama koje Grad Zagreb dodjeljuje za učenike i studente s invaliditetom', kaže pročelnica Gradskog ureda za socijalnu zaštitu i osobe s invaliditetom mr. Višnja Fortuna