GAJSKI VS KOSOR

Koga će liberali izabrati za predsjednika?

18.02.2012 u 13:25

Bionic
Reading

Mladen Gajski, odvjetnik i protukandidat Darinka Kosora na izbornom saboru HSLS-a za čelno mjesto prvog čovjeka stranke, tvrdi da je glavni razlog njegove kandidature 'bitka za spas HSLS-a'

'Prvi put poslije 1990. godine HSLS nije parlamentarna stranka. Prvi put nakon osnutka HSLS je na margini političkog života Hrvatske te na rubu političkog i financijskog sloma. U stranci postoje stručnjaci koji uopće nisu eksponirani, a stranački potencijali nisu iskorišteni', priča Gajski.

Darinko Kosor uvjeren u pobjedu

'Svatko ima pravo kandidirati se za predsjendika stranke. Nema smisla davati izjave prije sabora stranke. Moja očekivanja su da će 90 posto delegata glasovati za mene na saboru stranke. Stoga vam predlažem da se čujemo nakon sabora HSLS-a. Možemo razgovarati o našem gospodarskom programu, koji je najbolji. Milanovićeva vlada radi isto što i vlada Jadranke Kosor', izjavio je Darinko Kosor koji je prilično siguran da će postati novi-stari predsjednik HSLS-a.

Pa ipak, želi li Gajski postati prvi čovjek HSLS-a, morat će poraziti 'prijatelja' Darinka Kosora.

'Otvoreno sam i javno rekao Darinku Kosoru da stranku vodi izravno u propast te da moralno i etički kao svaki neuspješni rukovoditelj mora dati neopozivu ostavku. Kosor naprosto nije uspio. Kap koja je prelila čašu jest činjenica da on čini sve pa i protustatutarne akte kako bi ostao predsjednik. Potrudio se neutralizirati sve koji razmišljaju i otvoreno govore. Svojim ponašanjem pasivizirao je i osnivače stranke', tvrdi Gajski koji Kosoru, uz ostalo, prigovara da je 'autokratskom politikom, taštinom i neznanjem doveo stranku na koljena'.

'U želji da ostane predsjednik po svaku cijenu, sada saziva sabor stranke u najkraćem mogućem roku iako čak tri županijske organizacije nisu konstituirane, a i neće ni biti. Zaustavlja konstituiranje onih ogranaka koje sam ne kontrolira. Već je i članstvo počelo dizati glas protiv inženjeringa. Priprema sabora HSLS-a neodoljivo podsjeća na pripremu izbornog sabora jedne naše velike oporbene stranke pa joj očigledno ne sličimo samo po prezimenima vodećih ljudi', tvrdi Gajski koji, uz ostalo, Kosoru prigovara i da nije izvršio obećanje da će biti predsjednik volonter:

'Iako je najavio da će biti predsjednik volonter, na kraju izlazi na vidjelo da je sam sebi isplaćivao netto plaću u iznosu od 5000 kn, uzeo u leasing novi auto na račun stranke i stalno zaposlio vozača. Sve je to stranku koštalo nekoliko desetaka tisuća kuna mjesečno. Zbog prevelikih troškova sada je morao otpustiti sve zaposlene, a otkaz je dao i samome sebi.'

Želi li Gajski postati prvi čovjek HSLS-a, morat će poraziti 'prijatelja' Darinka Kosora

Pobijedi li na unutarstranačkim izborima za nekoliko dana, Gajski će, kaže, ukinuti centralizam u stranci i stvoriti tim stručnjaka.

'Želim ukinuti centralizam u upravljanju politikom i novcem te tako ostvariti samostalnost lokalnih stranačkih tijela. Ogranci i županijske organizacije moraju moći upravljati svojim novcem i sami odrediti svoje političke ciljeve te ih ostvariti uz pomoć i potporu središnjice. Želim nadmetanje ideja i sposobnosti umjesto kadrovskog nepotizma. Želim odabrati tim od devet stručnjaka iz članstva stranke koji će stvoriti politički program za devet najbitnijih resora na koje liberalna stranka može imati utjecaj svojom političkom kritikom.'

Gajski je, kad su njegova uvjerenja posrijedi, kako tvrdi, 'izrazito nacionalno orjentiran kad su u pitanju prava hrvatskih branitelja'.

'Kad razgovaramo o pravima nacionalnih ili seksualnih manjina, tada razmišljam lijevo. Ako je u pitanju školstvo, politika mladih, malo i srednje poduzetništvo, liberalni će stavovi svakako prevladati', pojasnio je odvjetnik Gajski.