LOKALNI IZBORI POD MARJANOM

Koga će birati Splićani: U igri su poslovnjaci, ugostitelji, sportaši, kulturnjaci, a neki su liste pretvorili u obiteljski biznis

06.05.2021 u 18:18

Bionic
Reading

Jedanaest je kandidata za novog gradonačelnika Splita, jednako kao i na izborima prije četiri godine, ali u utrci za mjesta u Gradskom vijeću gužva je nešto veća: Potpise je skupilo i kandidature predalo četrnaest izbornih lista. Velikih iznenađenja nema, a sva predviđanja govore da će većinu biti vrlo teško sastaviti

Gradsko vijeće Splita u prethodna dva mandata brojalo je čak 35 vijećnika, a nedavnom 'reformom' taj je broj smanjen na 31. Prethodna iskustva pokazuju da je za prelazak praga od pet posto obično dovoljno prikupiti nešto manje od četiri tisuće glasova.

Velikom broju kandidata za gradonačelnika osobna utrka zapravo je dobar alat kojim žele privući glasove za svoju listu jer se upravo u Gradskom vijeću događa prava trgovina. Veliki broj lista kojima se predviđa prelazak praga izvjesno će dovesti do velike fragmentiranosti, a to znači da će za sastavljanje većine trebati okupiti vijećnike s najmanje tri liste, ako ne i više.

Po dosadašnjim istraživanjima, četvero je realnih kandidata za gradonačelnika - Vice Mihanović (HDZ), Željko Kerum (HGS), Ivica Puljak (Centar) i Branka Ramljak (nezavisna) - a još dvojici raste rejting i teoretski se mogu probiti u drugi krug: Jakovu Prkiću iz koalicije Možemo/Pametno za Split i Dalmaciju/Nova ljevica i Anti Franiću iz SDP-a. Njihove liste sigurno ulaze u Gradsko vijeće, a na granici se zasad nalazi još Most (nositelj Ivica Grković) i eventualno HSLS (nositelj Zdeslav Benzon).

HDZ-ovu listu predvodi sam Mihanović, a slijede dvoje kandidata za zamjenika gradonačelnika: proslavljeni alpinist i dosadašnji vijećnik Stipe Božić (70) i ravnateljica Doma Maestral Jelena Burazin. Slijedi nekadašnji predsjednik Udruge veterana 4. gardijske brigade Božo Zadro, a potom četiri kandidata u dobi 30 do 40 godina: tekvondo trener Toni Tomas, ugostitelj Sandro Jelavić, predsjednica kvarta Split 3 Ivana Relata te Ivan Vukorepa. Relativno je zanimljiva kandidatura mladog Sandra Jelavića, sina pjevača Matka Jelavića: on je naime jedan od viđenijih splitskih ugostitelja, a trenutno vodi veliki objekt na samoj Rivi.

U prethodnim mjesecima otvoreno se govorilo o sklapanju 'ugostiteljske liste', koja bi poslužila za lobiranje i zaštitu njihovih poslovnih interesa, ali očito je da su u međuvremenu pronašli zajednički jezik s HDZ-om.

Tajnik splitskog HDZ-a Tomislav Prljević nalazi se na dvanaestom mjestu, potpredsjednik (i nesuđeni kandidat za gradonačelnika) Domagoj Maroević na četrnaestom, a ostatak liste čine imena mahom poznata u uskim lokalnim okvirima.

Kod Željka Keruma i njegova HGS-a na listi su provjerena imena: pri vrhu su brat njegove supruge Saša Horvat, zatim kandidati za zamjenika gradonačelnika Igor Stanišić (predsjednik Gradskog vijeća) i Saša Franjkić (direktor gradske tvrtke Parkovi i nasadi), a potom dugogodišnji Kerumovi suradnici iz doba u kojem se bavio privatnim biznisom, danas mahom zaposleni u javnom sektoru. Tu je nekoliko direktora gradskih tvrtki i ravnatelja javnih ustanova, ravnatelj Opere Jure Bučević, ali i bivši boksač Marko Tomasović (koji je prije nekoliko godina ranjen u noćnom obračunu).

Na predzadnje mjesto Kerum je stavio sestru Nevenku Bečić, a zadnje drži njegova supruga Fani.

  • +3
Fani Kerum je zadnja na listi HGS-a Izvor: Cropix / Autor: MILAN SABIC/IVO CAGALJ/PIXSELL

Bračni par Puljak na listi stranke Centar poprilično je udaljen: Ivica prvi, saborska zastupnica Marijana tek četrnaesta. Jedan zamjenik Bojan Ivošević zauzeo je drugo mjesto, drugi zamjenik Antonio Kuzmanić tek je jedanaesti.

Između njih naredali su se ljudi koji su ostali uz Puljke nakon što su se oni prije nekoliko mjeseci de facto odvojili od baze iz bivše stranke Pametno, zadržavši za sebe značajna sredstva od naknada za politički rad u Saboru i lokalnim skupštinama i vijećima.

Od većine lista ipak odskače ona koja podupire nezavisnu kandidatkinju za gradonačelnicu Branku Ramljak, sveučilišnu profesoricu i bivšu državnu tajnicu za znanost: ondje se na prvom mjestu nalazi najveći dalmatinski poslodavac, vlasnik trgovačkog lanca Tommy Tomislav Mamić dok je Ramljak druga. Njihovoj suradnji je glavni politički cilj pokušati izbaciti iz vlasti Željka Keruma, a potpuno su otvoreni za suradnju sa svima ostalima.

Ova lista sastavljana je po modelu 'cik-cak' - jedan kandidat Mamića, jedan Branke Ramljak - pa je tu značajan broj manje eksponiranih splitskih poduzetnika te javnih osoba poput novinarke Ružice Mikačić ili Svena Maretića, mladića vrlo angažiranog u rješavanju poteškoća osoba s invaliditetom.

Jakov Prkić prepustio je prvo mjesto na listi svoje koalicije kulturnjakinji Tamari Visković, a tu su još potpredsjednica bivšeg Pametnog Kristina Vidan, nekadašnji novinar Ivica Profaca, nekoliko arhitekata i kulturnjaka te angažirani poduzetnik i čokolatijer Marinko Biškić, vlasnik tvrtke Nadalina.

Na SDP-ovoj listi pak nalaze se članovi stranke koji su ostali u njoj nakon višegodišnjih obračuna i beskonačnih turbulencija, ali i mandata gradonačelnika Ive Baldasara, po općem mišljenju izrazito neuspješnog. Listu dakako predvodi kandidat za gradonačelnika Ante Franić, učlanjen u stranku tek 2016. godine, dok je drugi predsjednik splitskog SDP-a Goran Kotur.

Na biračkim listićima naći će se još mnoštvo izbornih lista, recimo ona Domovinskog pokreta - na kojoj se uopće ne nalazi njihova kandidatkinja za gradonačelnicu Nansi Ivanišević - zatim spomenutih HSLS-a i Mosta, ali i epizodista poput koalicije Hrvatske demokršćanske stranke, Hrvatske seljačke stranke Stjepan Radić i Stranke umirovljenika, potom koalicije HSP-a, Suverenista, HKS-a i Hrasta, zatim Radničke fronte i SRP-a. Tu je dakako i lista HSS-a s nositeljem Sinišom Vucom - te koalicija HNS-a, Laburista i Reformista.

Ovi zadnji već su bili predstavili svog kandidata za gradonačelnika, stanovitog Darija Duju Jakašu, no čovjek se povukao jer nije uspio dobiti sudsku potvrdu o nekažnjavanju.

  • +10
Kandidat HSS-a za gradonačelnika Splita Siniša Vuco ujedno je nositelj liste HSS-a Izvor: Cropix / Autor: Ante Cizmic / CROPIX

Pravilo kaže da na lokalnim izborima liste ipak 'povuku' nešto manje glasova od samih kandidata za gradonačelnika - em ih je više, em je dio birača sklon 'šarati' i eksperimentirati. Šuška se da čak i neki kandidati - recimo Željko Kerum - uopće nisu zainteresirani za funkciju gradonačelnika: njemu je dovoljno tek osigurati status koalicijskog partnera bez kojeg se ne može. Tako je i u ovom mandatu sklopio dogovor s HDZ-om i osigurao 40 posto vlasti - od pročelničkih mjesta do direktorskih položaja u gradskim tvrtkama i javnim ustanovama - a sada ponovno izlazi na izbore predstavljajući se kao oporba. U Gradskom vijeću, rekli smo, zapravo se odvija prava trgovina.