opasna bakterija

Kod Splita zbog septičkih jama trajno zagađeno more, kupanje zabranjeno na dvije plaže!

  • Autor: Damir Petranović
  • Zadnja izmjena 14.08.2019 11:03
  • Objavljeno 14.08.2019 u 11:00
Ilustracija

Ilustracija

Izvor: Cropix / Autor: Duje Klarić/CROPIX

Izlijevanje sadržaja brojnih septičkih jama direktno u more, o čemu su mediji proteklih tjedana opširno izvještavali, Kaštelanima se obilo o glavu: dvije plaže u ovom gradu službeno su proglašene trajno onečišćenima

Na lokacijama u Kaštel Sućurcu (plaža Gojača) i Kaštel Kambelovcu (Baletna škola) more je zagađeno bakterijom Echerichia coli i stoga je kupanje ondje zabranjeno.

'U sedmom ciklusu ispitivanja kakvoće mora za kupanje na predmetnim lokacijama, koje je obavljeno 12. kolovoza, uzorkovana je morska voda, a mikrobiološkom analizom utvrđeno je prekoračenje graničnih vrijednosti propisanih Uredbom o kakvoći mora za kupanje (NN 73/08) za mikrobiološki pokazatelj Escherichia coli', stoji u upozorenju koje je objavila Splitsko-dalmatinska županija.

Još koncem srpnja provedeno je istraživanje koje je pokazalo da je more na pet od jedanaest kaštelanskih plaža nezadovoljavajuće za kupanje, a potvrdile su se sumnje o masovnom pražnjenju septičkih jama u okoliš, i to najčešće za vrijeme kišnih dana, kada vlasnici pretpostavljaju da neće biti otkriveni.

  • +115
  • +112

Ljeto na plažama diljem Hrvatske 2019.

Izvor: Pixsell / Autor: Sanjin Strukic/PIXSELL

Gradonačelnik Denis Ivanović najavio je provođenje masovnih kontrola i rigorozne sankcije, no za ovu turističku sezonu očito je već kasno.

Upravo ovih dana objavljen je početak izgradnje novog vodovodnog i kanalizacijskog sustava Kaštela-Trogir vrijednosti 1,15 milijardi kuna, od čega 803 milijuna kuna dolazi iz proračuna Europske unije. Time bi se stopa priključenosti na vodovodnu mrežu povećala na 99 posto, a na kanalizacijski sustav sa sadašnjih skandaloznih 45 posto na čak 97 posto.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!