LOVIO RIBAR RIBICU MALU

Kod Šibenika ulovljen morski pas od 60 kg

02.09.2009 u 16:29

Bionic
Reading

Imam 64 godine i na moru sam od kad znam za sebe, ali ovakvog morskoga psa još u životu nisam ni vidio niti čuo o njemu. Inače u šibenskom kanalu nema morskih pasa, pa me začudilo kad sam ga ugledao u mreži, ispričao je šibenski ribar Miljenko Šare čija je lovina u srijedu izazivala pozornost prolaznika na šibenskoj rivi

Dan ranije u blizini nekadašnjeg šibenskog kupališta Martinska vadio je mrežu sitnog oka za lov na mole i skuše. Iznenadio se kad je u njoj našao morsku neman dugu 1,75 metara i tešku 60 kilograma, koja je imala veću glavu i čeljust s tri reda oštrih zuba, drugačiju od svih koje je dosad ulovio i vidio, pišu 24 sata.

Ne bez straha izvadio je još uvijek poluživu psinu u čamac i odvezao je do rive ispred svoje kuće u Docu, gdje ju je ostavio kako bi netko upućeniji od njega rekao o kakvoj se zvijeri radi. Slika morskog psa poslana je u Centar za istraživanje mora Sveučilišta u Splitu gdje su potvrđena nagađanja Šibenčana da je to atlantska psina.

- Radi se o odraslom primjerku vrste koja živi u otvorenim morima i vrlo rijetko zalazi u kanale i plićine. Hrani se ribama, potencijalno je opasan za ljude, ali dosad nije zabilježeno da je igdje u svijetu napao kupača, za razliku od velike bijele psine koja pripada istoj porodici - rekao nam je dr. prof. Alen Soldo koji je identificirao predatora. Šare je na kraju ipak dobro prošao jer atlantsku psinu nije namjerno ulovio, već se ona sama zaplela u njegu mrežu.

U Hrvatskoj je od prije 20-ak dana na popisu zaštićenih životinjskih vrsta, te je njen izlov i uzmemiravanje zabranjeno, a prekršiteljima prijeti kazna od 30.000 do 200.000 kuna. Kako Šarinoj kući morski pas nije omiljena hrana, ribar ga je darovao poznaniku koji će ga oderati i osušiti na dimu.