KRUPNE OKLADE

Kocka li se Wall Street sa sudbinom svijeta?

14.05.2012 u 13:29

Bionic
Reading

Glad za rizicima ponovno je zavladala Wall Streetom, i to nakon što je vijest o očekivanom gubitku JPMorgana u iznosu od dvije milijarde dolara stigla uz bolnu lekciju: veoma je teško ustanoviti koja bi vrsta trgovine mogla umanjiti rizike banke s aktivom od oko 2,3 bilijuna dolara

'Ako ovakav problem može pogoditi JPMorgan Chase, koji ima dobro upravljanje rizicima, može se s vremenom dogoditi i drugima, koji imaju slabije infrastrukture, poput Citigroupa i Bank of America', upozorio je Mike Mayo, analitičar u Credit Agricole Securities.

U posljednje dvije godine, većina ključnih banaka ugasile su sustave trgovanja koji su ih naveli na goleme spekulativne oklade na sve i svašta - od smjera kretanja tržišta do nekretnina.

Banke su poduzele taj proaktivni korak uoči primjene tzv. Volckerovog pravila u srpnju. Prema toj odredbi, banke koje djeluju uz saveznu potporu ne bi smjele ulaziti u riskantne spekulacije, što ih tjera da odluče žele li trgovati dionicama za vlastiti račun ili i dalje biti - banke. Jamie Dimon, direktor JPMorgana, poznat je i kao jedan od najžešćih kritičara Volckerovog pravila.

No velika neuspjela oklada JPMorgana, koja je trebala djelovati kao zaštita protiv rizika, neće se smatrati kršenjem Volckerovog pravila.

'Što znači zaštita od rizika (hegde), a što se podrazumijeva pod okladom? U mnogo situacija, između to tvoje proteže se velika siva zona', rekao je Andrew Lo, profesor financija na Massachusetts Institute of Technology.

Štetu JPMorganu nanio je njihov glavni investicijski ured u Londonu, kojemu je zadaća bila da zaštiti banku od velikih gubitaka u neprijateljskom okruženju.

Meet the Press: Jamie Dimon

Posljednjih godina, pod neposrednim ravnanjem Dimona, u taj ured dovedeni su bankovni trgovci dionicama i igrači iz hegde fondova, kojima su za spekulativne oklade na raspolaganje stavljena golema sredstva banke.

Dimon se posuo pepelom, ali detalji o okladama u JPMorganu i drugim bankama ostaju uglavnom nedostupni. 'Derivati se ne prikazuju u bilancama', upozorava Lo, dodajući da složenost takvih operacija prati i nesposobnost računovodstva da ih prikaže.

Prošlog mjeseca, Dimon je poručio da su medijska izvješća o lošim okladama 'oluja u čaši vode'. U posljednjem razgovoru za NBC-jev 'Meet the Press', direktor JPMorgana priznao je da je bio potpuno u krivo. 'Očito da nisam znao, inače nikada ne bih rekao tako nešto', pravdao se Dimon, dodajući da regulatori imaju pravo provoditi istragu u SAD-u i Velikoj Britaniji.

Dok tržišta čekaju nove detalje o tome što se dogodilo u JPMorganu, analitičari i trgovci slažu se u jednom: ovo se sada možda čini kao anomalija, ali po istim principima trenutno se 'tumbaju' milijarde dolara.

'Svjedočili smo tome u prošlosti, a svjedočit ćemo i ubuduće', zaključio je Mayo.