NOVI KANDIDATI NA TESTU

Horvatu i Tolušiću zeleno svjetlo koalicijskih partnera

22.05.2018 u 10:36

Bionic
Reading

Nakon sastanka kandidata za potporedsjednika Vlade Tomislava Tolušića i kandidata za ministra gospodarstva Darka Horvata s koalicijskim partnerima, Darinko Kosor (HSLS) je kazao kako su koalicijski partneri podržali kandidate Andreja Plenkovića

'To što se u nekim stvarima ne slažemo, ne znači da ne možemo dobro surađivati', kazao je Horvat o Vrdoljaku, s kojim je imao nesuglasica prije dvije godine oko Ine i MOL-a.

Na pitanje je li on desna struja, kazao je kako je to smiješno. 'Ako Međimurca ili Istrijana danas zovete desnom strujom HDZ-a, ja ću se samo slatko nasmijati.' Začudio se kada ga je Plenković pitao da bude ministar gospodarstva jer se nisu čuli dvije godine te nije želio komentirati aferu Hotmail.

Nakon što je sinoć Predsjedništvu HDZ-a obznanio svoj izbor Plenković će u srijedu tražiti zeleno svjetlo za nasljednike Martine Dalić i od koalicijskih partnera. Ako oni amenuju Horvata i Tolušića, njihov izbor mora biti izglasan u petak u Hrvatskom saboru.

  • +7
U Banskim dvorima održava se sastanak vladajuće koalicije Izvor: Pixsell / Autor: Patrik Macek/PIXSELL

'To je prijedlog HDZ-a, tj. predsjednika HDZ-a. Jučer su dobili jednoglasnu potporu. Vjerujem da će se oni suočiti s problemima i dobro raditi posao', kazao je Milijan Brkić, zamjenik predsjednika HDZ-a. Na pitanje jesu li Horvat i Tolušić njegovi ljudi te je li Plenković ovime išao na ruku desnoj struji HDZ-a odgovara: 'HDZ je stranka desnog centra. Nemojte se brinuti za HDZ.'

Darinko Kosor (HSLS) kazao je da će, ako potvrde kandidate, sutra sazvati sjednicu saborskog Odbora za gospodarstvo, na kojoj će Plenković predstaviti Horvata i Tolušića.

Ivan Vrdoljak (HNS) komentirao je sukob koji je imao s Horvatom. Kazao je da građane puno više zanima to hoće li nam prioriteti biti investicije i nova radna mjesta nego njihov odnos.

  • +16
Darko Horvat Izvor: Pixsell / Autor: Zarko Basic/PIXSELL

Riječ je o trećem sastanku koalicijskih partnera od izbijanja afere Hotmail. Pretpostavlja se kako bi imenovanje Tolušića potpredsjednikom Vlade moglo proći glatko, no ne i Darka Horvata. Naime, Horvat se 2016. javno sukobio s predsjednikom HNS-a Ivanom Vrdoljakom, kojeg je optužio da se kao ministar u vladi Zorana Milanovića 'bahato ponašao prema partnerima iz MOL-a', čime je doveo do arbitražnog spora.