SVI SU U ČUDU

Klisović dobio posao kod Čermaka: Otkrili svoja očekivanja i što slijedi

07.08.2023 u 22:33

Bionic
Reading

Samo nekoliko tjedana nakon što se demonstrativno odrekao plaće i svoj posao predsjednika Gradske skupštine nastavio raditi kao volonter, SDP-ov Joško Klisović zaposlio se u naftnoj tvrtki Delta-Oil International biznismena i umirovljenog generala Ivana Čermaka

'Našao sam posao, s obzirom da ću ovaj posao raditi bez plaće, kao predsjednik Skupštine. Energetika je inače područje koje me zanima, i kad sam bio zamjenik ministrice vanjskih poslova, vodio sam gospodarsku diplomaciju', istaknuo je Klisović.

Diplomatski se prije nekoliko tjedana odrekao plaće od 2.300 eura i prešao u volontere. I to da, objašnjavao je, 'kokošarima iz vlastite stranke dokaže da ga gradonačelnik ne kontrolira, a da SDP nije talac njegovih primanja'. Kaže da tada još nije dogovorio posao.

'Ne, naravno da nisam, tek sam tada počeo tražiti posao. Bilo je tu više tvrtki s kojima sam razgovarao. Različiti su bili sektori. Ovaj angažman kao šefa skupštine neće patiti, jer imam razumijevanje poslodavca da mogu dio vremena posvetiti radu ovdje', rekao je Klisović za Dnevnik.hr.

Čermak je nahvalio novog radnika. Uvjerava da je presudilo znanje u međunarodnim odnosima. 'Naša firma jako puno radi vani, imamo puno poslova i projekata i jedan čovjek takvog profila je itekako dobrodošao. Ne može doći do nikakvog sukoba interesa, jer mi ne radimo ni s gradom, ni s gradskim firmama', objasnio je za Dnenvik.hr u telefonskom razgovoru umirovljeni general Ivan Čermak.

Poslovnu priliku kod Čermaka svojedobno je, po završetku ministarske karijere, dobio i Ante Kotromanović. 'On je sada samostalan na tržištu, išao je dalje. Naše dvije priče nisu usporedive', istaknuo je Klisović. 'Kotromanović je moj prijatelj i to još ratni, Joško mi je također prijatelj, znamo se petnaestak godina. Ne vidim gdje je tu problem', komentirao je Čermak Kotromanovića.

  • +3
Joško Klisović Izvor: Pixsell / Autor: Marko Lukunic/PIXSELL

No čini se kako će se Klisović morati još uhodati. Naime, nije mogao odgovoriti kolika je cijena sirove nafte na tržištu, što je inače poznat i dostupan podatak. 'Neke stvari su poslovna tajna, pa i po kojoj cijeni kompanije kupuju naftu na tržištu, to je dio poslovnih odnosa, nećemo o tome razgovarati', odgovorio je tako na postavljeno pitanje.

I Klisović i Čermak negiraju da je predsjednik Milanović, s kojim su bliski, kumovao u potrazi za novim radnim mjestom. 'Predsjednik nema veze s mojim novim poslom, apsolutno nikakve, nije ni znao da tražim novi posao', zaključio je Klisović.

Nisu, čini se, ni svi u skupštini znali kakav potez kani povući. U HDZ-u kažu kako pojma nisu imali. 'Nije niti dana tražio novo radno mjesto, već unaprijed dogovorio dobro plaćen posao savjetnika u jednoj energetskoj tvrtki. Dobili su pravog stručnjaka, pošto je svima poznato da je cijeli svoj život posvetio upravo energetici', kazao je za Dnevnik.hr potpredsjednik gradske skupštine Mislav Herman.

I SDP i Možemo bez komentara na Klisovićev posao. Iz Tomaševićevog kabineta tek poručuju da je ovo očekivano i ne očekuju da će utjecati na dužnosti u gradu.