NIJE - NEGO

Klarić: 'Ugovor s ORCO-grupom nije tajni'

25.05.2009 u 15:24

Bionic
Reading

Upravni sud Republike Hrvatske nije naredio gradu Šibeniku da Gradskoj organizaciji SDP-a da preslik ugovora o Obonjan Rivijeri, turističkom projektu na otoku Obonjanu potpisanom s ORCO-grupom, rekla je šibenska gradonačelnica Nedjeljka Klarić opovrgavajući prošlotjedne navode čelnika koalicije SDP-HNS

Riječ je o ugovoru o pravu građenja te ugovoru o realizaciji projekta Obonjan Rivijere, potpisanima 20. ožujka 2008., kojima je utvrđeno da će ORCO-grupa u javno-privatnom partnerstvu na otoku Obonjanu izgraditi turistički komples s hotelima i marinom.

Upravni sud poništio je rješenje grada Šibenika kojim se odbija dati preslik ugovora s ORCO-grupom šibenskoj Gradskoj organizaciji SDP-a jer u tom rješenju nije naveden zakonom propisani razlog za uskratu prava na pristup informacijama.

Gradska uprava u skladu s presudom izdat će novo rješenje o tom zahtjevu u propisanom roku, rečeno je na konferenciji za novinare u šibenskoj Gradskoj upravi.

Na pitanje novinara što će biti navedeno u novom rješenju šibenska gradonačelnica Nedjeljka Klarić danas nije mogla odgovoriti.

Opovrgnula je navode o tajnosti ugovora s ORCO-grupom i o njegovoj štetnosti ističući da SDP i HNS manipuliraju činjenicama te iznose neistine za dnevno-političke svrhe. Podsjetila je kako je spomenute ugovore "sklopila kao nositeljica trgovačkog prava grada Šibenika, a ne kao nositeljica javnih ovlasti".

"Još od 20. ožujka 2008. svatko tko je htio mogao je doći u gradske urede i ugovore o projektu Obonjan Rivijeri prepisati ili fotografirati, ali nas odredbe tih ugovora obvezuju da moramo imati pismenu suglasnost ORCO-grupe da bismo nekome dali njihove kopije", istaknula je Neda Klarić.

Pročelnik Upravnog odjela za gospodarenjem gradskom imovinom Tihomir Paškov istaknuo je da je šibenska Gradska uprava još lani u rujnu obavijestila ORCO-grupu o tome da ima zahtjeva za davanjem kopije ugovora, no od nje nisu dobili nikakav pisani odgovor.

Gradonačelnica Klarić ustvrdila je da je projekt Obonjan Rivijere dobar posao jer je, među ostalim, njime riješen problem javnog poduzeća 'Otoka mladosti' koje je na godinu imalo dva milijuna kuna gubitaka. Svi interesi Šibenika u ugovoru s ORCO-grupom su zaštićeni, rekla je Klarić, dodajući da je i državna revizija potvrdila kako u ugovorima nema ništa štetno.

Gradonačelnica Klarić pozvala je sve zainteresirane koji bi htjeli pročitati spomenute ugovore da dođu u Upravni odjel za upravljanje gradskom imovinom, gdje će, osim ugovora, na uvid na temelju zahtjeva dobiti i stručno objašnjenje.