ZIMA PRED VRATIMA

U Gorskom kotaru pao snijeg, u Istri obilna kiša stvorila brojne probleme

11.10.2020 u 22:20

Bionic
Reading

Nevrijeme praćeno kišom, pljuskovima i grmljavinom zahvatilo je u nedjelju poslijepodne gotovo cijelu Istru, pala je vrlo obilna kiša, najviše u Rovinju gdje je do 16,30 sati zabilježeno čak 136 milimetara, izvijestili su iz istarskog meteo portala Istramet. Na Platku je u nedjelju poslijepodne počeo padati i snijeg, a potom se snježna granica spustila se ispod 1000 m nadmorske visine

Snijeg je počeo padati u Tršću, Gorski kotar (824m), gdje se stvorio tanji snježni pokrivač, javlja N1. Ukoliko namjeravate na put kroz Gorski kotar, obavezna je zimska oprema, i prije zakonskog roka.

Obilna kiša pala je na sjevernom Jadranu, na cestama se stvaraju bujice vode i promet je na pojedinim mjestima u kolapsu. Nije pošteđen ni Umag gdje je izmjereno 83 mm, a od ostalih lokacija spomenimo i Poreč (49 mm) te Novigrad (34 mm), javlja Istramet. Pod vodom su i dijelovi Vrsara.

  • +18
Obilna kiša u Istri Izvor: Pixsell / Autor: Srecko Niketic/PIXSELL

Kiša je uzrokovala poplave mnogih glavnih prometnica, a voda je uglavnom poplavila dvorišta te ulazila u podrume kuća. Samo u Rovinju do 16,30 sati vatrogasci su intervenirali tridesetak puta, a najviše je bilo slučajeva ispumpavanja vode na prometnicama i u podrumima.

- Nije bilo dramatično, ali od podne kada je počela intervencija odradili smo 32 intrevencije, zajedno s profesionalnim i dobrovoljnim vatrogascima te kolegama iz odvodnje. Sada je kiša stala pa je situacija pod kontrolom, rekao je Evilijano Gašpić iz JVP Rovinj za HRT.

Prema unutrašnjosti poluotoka kiše ima u značajno manjim količinama. Tako je u Pazinu palo samo 13 mm, a još škrtije količine bilježe postaje na jugu Istre. U Puli je zabilježeno tek 6 mm, no kiše će biti još!

U nastavku dana očekuje nas nastavak vrlo promjenjivog vremena, lokalno uz novu obilniju kišu koja je izgledna i na jugu Istre.

Najviše kiše najavljeno je, inače, u riječkoj regiji, što može uzrokovati bujične i urbane poplave. Vrlo kišovito bit će i na širem području Gospića, gdje isto tako prijete bujične poplave, javlja N1.

Na širem zagrebačkom području moglo bi pasti od 20 do 40 litara kiše po metru četvornom, od 25 do 45 na karlovačkom području.

  • +2
Kišni dan u Rijeci Izvor: Pixsell / Autor: Nel Pavletic

Uz oborinu, treba računati i na grmljavinu, osobito na splitskom i riječkom području! Kako je temperatura mora još razmjerno visoka, mogući su razvoji jakih olujnih sustava nad morem, pa i pijavice.

Neugodan će biti i vjetar, jugo na srednjem i južnom dijelu Jadrana, dok je sjevernije na Jadranu već zapuhala bura.

Na zapadnoj obali Istre, Kvarneru i Kvarneriću mogući udari vjetra od 65 do 75 km/h

Na zapadnoj obali Istre, Kvarneru i Kvarneriću mogući su udari vjetra od 65 do 75 km na sat, i do 85 km na sat, u pod Velebitskom dijelu.

Ne krećite na put, ukoliko ne morate! Osjetno će zahladnjeti danas, i za desetak stupnjeva na kontinentu, u odnosu na jučer.