nevrijeme

Nad Dalmacijom impresivan sustav: Pada jaka kiša, moguće bujice

07.10.2020 u 12:03

Bionic
Reading

Jako nevrijeme zahvatilo je prijepodne dijelove Dalmacije i unutrašnjost Dalmacije

'Puno oblaka i kiše trenutno u Hrvatskoj, a u Dalmaciji bilježimo i grmljavinske pljuskove. Prema večeri slijedi postupno smirivanje i razvedravanje', javlja Neverin.

Do sredine dana najviše kiše palo je u sjevernoj Dalmaciji, a obilnih pljuskova bilo je i u srednjoj. Zasada se na jugu Dalmacije zadržalo suho, ali odmicanjem sustava prema jugoistoku i tamo će stići obilnija kiša, javlja Dalmacija danas.

Prema podacima mreže postaja Pljusak.com, do 11 sati najviše kiše, 59 litara po kvadratnom metru, palo je u Povljani na Pagu. Slijede Zadar 43, Starigrad Paklenica 39, Molat 37, Sinj 27, Vodice 26, Hrvace 23, Cista Velika 21, Zadvarje 19…

U odnosu na jučer, danas su temperature u umjerenom padu. Sredinom dana najsvježije je u Zagori s temperaturama od 12 do 14°C, a uz obalu i na otocima je od 15 do 20°C. Najnižih 5°°C izmjereno je na Svetom Juri na Biokovu, što nije bilo dovoljno za snijeg.

Do kraja dana kiša će prvo prestati u južnoj, potom i srednjoj Dalmaciji. Od četvrtka nas očekuju tri pretežno sunčana dana.

Prognostičari Državnog hidrometeorološkog zavoda za srijedu su izdali narančasto upozorenje za veći dio Hrvatske. Već u noći u srijedu sa zapada se očekuje jače naoblačenje s kišom, koje će do podneva zahvatiti sve krajeve. Mjestimice će biti izraženiji pljuskovi i obilna oborina, osobito na sjevernom Jadranu te u gorskoj i središnjoj Hrvatskoj.

Ponegdje će opet biti i izraženijih pljuskova, grmljavine i olujnog nevremena, a moguća je i tuča, na Jadranu i pijavice. Zbog kratkotrajno obilne kiše ponovno je povećana vjerojatnost mjestimičnih bujičnih poplava, a probleme će nekima na Jadranu stvarati i promjena vjetra s gdjegod jakog juga i jugozapadnjaka na uglavnom još jaču buru i tramontanu - prijepodne na sjevernom dijelu, kasnije i južnije. Uz sve to, zamjetno će i osvježiti, javlja HRT.