ČEKAJU EU FONDOVE

Kino Europa ne radi više od tri godine. Provjerili smo hoće li ikad proraditi i kako ide obnova

18.01.2023 u 18:08

Bionic
Reading

Kino Europa zatvoreno je prije više od tri i pol godine. Najavljivalo se da će biti otvoreno do konca 2022., da bi rok ovoga ljeta bio prebačen za 2024., kada je prvi put spomenuta brojka od 50 milijuna kuna za obnovu interijera i krova. Rok za završetak obnove danas više nitko ne spominje, ali ni spomenuti iznos. A postoji i mogućnost da se ne obnovi prema već izrađenom projektu

Bio je kraj svibnja 2019. godine kada je u kinu Europa prikazan posljednji film. Simbolično, bila je to 'Posljednja kino predstava' Petera Bogdanovicha. Gradska vlast, na čelu s pokojnim gradonačelnikom Milanom Bandićem, odlučila je staviti ključ u bravu tog kina iako se već tada znalo da nije određeno kad će početi, kako će izgledati, ali ni koliko će koštati njegova obnova.

Radovi na kinu počeli su tek godinu kasnije i spominjalo se tada da će biti u funkciji do kraja 2022. Predstavljen je i projekt obnove prema zamisli arhitekta Alana Brauna, a on je predviđao vraćanje prvotnog izgleda iz dvadesetih godina prošlog stoljeća, kada su braća Müller sagradila kino koje se tada zvalo Balkan Palace.

Tri i pol godine od posljednje projekcije kino je i dalje zatvoreno, a gradska vlast još ljetos je tvrdila da je 'procijenjena vrijednost izvođenja radova obnove interijera i sanacije krova oko 50 milijuna kuna bez PDV-a te da se planira izvesti radove u roku od dvije godine'. Osim toga, navedeno je da je cijena zapravo procjena projektanta i da će 'tržište odrediti stvarnu vrijednost izvođenja radova'.

No na osnovi odgovora koji je tportal dobio prošlog tjedna od Grada Zagreba razvidno je da se ne zna kada će kino biti otvoreno i koliko će obnova iznositi. Više se ne spominje ni iznos od 50 milijuna kuna bez PDV-a, a i postoji mogućnost da se to ne napravi prema izrađenom projektu.

'Trenutno se provode aktivnosti u cilju privremenog uređenja kina Europa kako bi se u njemu mogli odvijati programi i prije cjelovite obnove. U tijeku su aktivnosti koje se odnose na ispitivanje konstrukcije i izradu potrebnih elaborata, a nakon čega će se moći predvidjeti rok za otvaranje kina. Također, trenutno se razmatra primjerenost projekta obnove koji je već izrađen te se razmatra i izmjena projekta kako bi obnovljeni objekt bio što funkcionalniji kao središnje gradsko kino', stoji u odgovoru Grada.

Kino Europa Izvor: Pixsell / Autor: Marko Lukunic/PIXSELL

Ono što je za sada napravljeno od radova je obnova pročelja na način da su sredstva osigurana kroz pričuvu u visini od 478 tisuća eura.

'Obnovu pročelja ugovorilo je Gradsko stambeno komunalno gospodarstvo (GSKG), a sredstva su osigurana kroz pričuvu. S obzirom na to da za izradu projektne dokumentacije i izvođenje radova obnove nije bilo dovoljno sredstava u pričuvi, GSKG je ugovorio kredit koji Grad Zagreb kao vlasnik, putem korisnika Kulturno-informativnog centra, otplaćuje kroz povećanu pričuvu od 7963 eura mjesečno u periodu od pet godina', napominju iz Grada.

Dodali su i da se projekt obnove planira pripremiti za natječaje iz fondova EU-a, za koje očekuju da će ih objaviti nadležna ministarstva. A dok ne dođu sredstva iz fondova EU-a, Njemačko-hrvatsko društvo iz Mainza darovalo je, čime se prošloga tjedna pohvalio Joško Klisović, predsjednik Skupštine Grada, šezdeset tisuća eura za obnovu kina.