veliki posao

Kinezi žele prugu Zaprešić - Zabok

21.12.2017 u 22:02

Bionic
Reading

U postupku javne nabave za izvođenje radova na projektu modernizacije i elektrifikacije dionice Zaprešić - Zabok, vrijedne 510 milijuna kuna bez PDV-a, pristiglo je sedam ponuda, izvijestili su u četvrtak iz HŽ Infrastrukture

Ponudu su poslale četiri zajednice ponuditelja i to Kolektor Koling, SŽ-ŽGP Ljubljana i AžD Praha u iznosu od otprilike 564,7 milijuna kuna, zatim Colas Rail Hrvatska, Colas Rail SAS GH Holding i GP Krk u visini od oko 562,4 milijuna kuna; Strabag, Strabag AG i Poduzeće za ceste Split u iznosu od otprilike 588,8 milijuna kuna te Dalekovod, DIV grupa i Kamgrad u iznosu od otprilike 664,7 milijuna kuna.

  • +5
Vlakovi HŽ Izvor: Pixsell / Autor: Davor Puklavec/PIXSELL

Svoje ponude su poslale i tri tvrtke - Swietelsky od 529 milijuna kuna, Comsa od otprilike 651,7 milijuna kuna te China Railway Eryuan Engineering Group, u visini od otprilike 760,6 milijuna kuna. Svi navedeni iznosi su bez PDV-a.

Kako ističu iz HŽ infrastrukture, slijedi evaluacija ponuda.

Riječ je o dionici duljine gotovo 24 kilometara na pruzi regionalnog karaktera Zaprešić - Čakovec. Po završetku modernizacije vrijeme putovanja brzih vlakova skratit će se za oko 50 posto, a putničkih za oko 30 posto. Time će se stvoriti i preduvjeti za uključivanje tih vlakova u sustav gradsko-prigradskoga prijevoza grada Zagreba, kaže se u priopćenju.

Za projekt je osigurano europsko sufinanciranje iz operativnoga programa Konkurentnost i kohezija iz kohezijskoga fonda u visini od 85 posto vrijednosti projekta, koja iznosi 614,4 milijuna kuna.