korona virus

Kinezi u karantenu stavljaju devet milijuna stanovnika Wuhana

22.01.2020 u 21:06

Bionic
Reading

Wuhan, kineski grad od gotovo devet milijuna stanovnika će privremeno zatvoriti javni prijevoz zbog korona virusa, piše BBC

Svima koji žive u gradu savjetovano je da ga ne napuštaju i to u tjednu kada milijuni Kineza putuju zbog proslave Nove godine. Za odlazeće letove zatvorena i zračna luka, a grad se neće moći napustiti ni željezničkim prijevozom.

Neće prometovati ni bus, trajekt, podzemna željeznica, a sve se zatvara 23. siječnja.

Simptomi bolesti uključuju povišenu temperaturu, kašalj i teškoće s disanjem, a kineske zdravstvene službe su objavile da je do srijede uslijed zaraze tim virusom umrlo 17 osoba.

Novi soj korona virusa pojavio se u kineskoj pokrajini Wuhan u prosincu a slučaj zaraze tim virusom, osim u Japanu, Filipinima, Južnoj Koreji, Tajvanu, Tajlandu, Hong Kongu i Macau, već je zabilježen i u Sjedinjenim Državama.

Kina je u srijedu objavila da je zabilježila više od 570 zaraženih.

Vlasti su objavile da je virus nastao na tržnici morske hrane na kojoj su se obavljale ilegalne transakcije s divljim životinjama. Proširio se od Wuhana na nekoliko provincija u Kini, u SAD, Tajland i Južnu Koreju.

Vlasti na Tajvanu i Filipinima te u Tajvanu, Hong Kongu i Južnoj Koreji, rekle su da će uspostaviti karantenu ili tražiti simptome kod putnika iz Kine.

Ujedinjeno Kraljevstvo je objavilo da će pojačati nadzor svih putnika koji dolaze izravnim letovima iz te pokrajine, te da će tu mjeru, ako će biti potrebno, proširiti i na letove iz ostalih kineskih gradova.

Srbija je u srijedu objavila da će sve putnike koji dolaze u beogradsku zračnu luku provjeravati termalnom kamerom te da je spremna staviti u karantenu svakoga za koga posumnja da je zaražen korona virusom.

U Srbiji žive tisuće kineskih državljana a 2019. je tu zemlju posjetilo više od 100.000 kineskih turista.

  • +7
korona virus Izvor: EPA / Autor: STRINGER