ZVONIMIR NOVAK

Kinezi posjetili 3. maj, pomoćnik ministra gospodarstva poručio: Nisu nam zadnja slamka spasa, ali...

  • Autor: T.Ba./Hina
  • Zadnja izmjena 30.04.2019 19:48
  • Objavljeno 30.04.2019 u 19:47
Kinesko izaslanstvo u 3. maju dočekao je pomoćnik ministra gospodarstva Zvonimir Novak

Kinesko izaslanstvo u 3. maju dočekao je pomoćnik ministra gospodarstva Zvonimir Novak

Izvor: Pixsell / Autor: Goran Kovacic/PIXSELL

Izaslanstvo kineske kompanije China Shipbuilding Industry Corporation (CSIC) na čelu s predsjednikom uprave Huom Wenmingom, u utorak popodne je nakon Uljanika, gdje su razgovarali s Upravom i Nadzornim odborom o pojedinostima poslovanja brodogradilišta, stiglo u riječki 3. maj

Pomoćnik ministra gospodarstva Zvonimir Novak izjavio je nakon ulaska kineskog izaslanstva u 3. maj, da je u izaslanstvu top menadžment najvećega kineskog brodogradilišta kao i eksperti, odvjetnici i bankari.

Dodao je da je sastanak u pulskom Uljaniku bio detaljniji, a da se u 3. maju održava sastanak s Upravom 3. maja i predstavnicima sindikata, odnosno prezentacija brodogradilišta i kapaciteta, a potom se planira kraći obilazak.

'Jučer je održan sastanak u Vladi, gdje ih je primio premijer Plenković i uvodno smo ih upoznali sa situacijom u brodogradilištu. Danas se razgovaralo i o detaljima, o kapacitetima brodogradilišta, što je sposobno napraviti, što je radilo u svojoj povijesti, o stanju pojedinih ugovora i pojedinih novogradnji. Dotaknuli smo se i EU pravila, sukladno s time, jer, ako će ući u ovaj proces i ako će u tom procesu inzistirati da i država bude dio tog procesa, morat ćemo raditi prema EU regulativi, pa smo im dali presjek te regulative', dodao je pomoćnik ministra gospodarstva.

Zvonimir Novak

Zvonimir Novak

Izvor: Pixsell / Autor: Goran Kovacic/PIXSELL

Novak je rekao da su njihove reakcije vrlo pozitivne, ali i da se ne može uspoređivati kineska brodogradilišta s našima.

'Ne znam bi li se ijedan brod iz njihove knjige narudžbi mogao graditi u našim brodogradilištima, oni grade velike brodove, koji ne mogu ni stati na naše navoze', dodao je. Kinesko izaslanstvo, kazao je, impresionirao je stupanj složenosti naših brodova i stupanj tehničkih rješenja do kojih su došli naši stručnjaci, a koje primjenjuju na izgradnji brodova.

Na upit o dojmu, Novak je rekao da je pozitivan. 'Činjenica da je došao ovako respektabilan tim je znak da su doista došli vidjeti postoji li mogućnost bilo kakve suradnje', procijenio je. Na pitanje o mogućoj odluci, Novak je rekao da do petka sigurno neće biti odluke.

'Jasno su dali do zanja da se moraju vratiti kući i pregledati materijale koje su dobili. Svjesni su da je najveći problem u ovom trenutku vrijeme, da ga brodogradilište nema te da ako krenu u taj proces, treba krenuti što prije, po mogućnosti prije otvaranja stečajnih postupaka', naveo je.

  • +19
  • +16

Kineska delegacija u Uljaniku

Izvor: Cropix / Autor: Goran Sebelic / CROPIX

Na novinarski upit o modelu ulaska kineskih ulagača u brodogradilišta i o vrijednosti restrukturiranja, Novak je rekao da su sume velike.

'U kojem obliku još je rano govoriti, uglavnom strateško partnerstvo podrazumijeva neki od oblika ulaska u vlasničku strukturu; voljeli bismo da i Rijeka i Pula iza sebe imaju strateškog partnera koji predstavlja značajan udjel na svjetskom tržištu. Nismo razgovarali o parcijalnim rješenjima, samo za Pulu ili Rijeku, još uvijek razgovaramo o paketu', rekao je Novak.

Kinesko izaslanstvo, dodao je, sutra popodne bi trebalo krenuti na put za Kinu, a prije njihovog odlaska pokušava se dogovoriti još jedan kratki razgovor u Ministarstvu gospodarstva.

  • +7
  • +4

Sastanak Plenkovića s izaslanstvom kompanije China Shipbuilding Industry Corporation

Izvor: Pixsell / Autor: Goran Stanzl/PIXSELL

Na pitanje jesu li kineski investitori zadnja slamka spasa za 3. maj i Uljanik, Novak je rekao kako 'nada umire posljednja te da ne bi rekao da su zadnja slamka spasa, ali da jedna od zadnjih sigurno jesu.'

Uoči dolaska kineskog izaslanstva u riječko brodogradilište, predsjednik Sindikalnog odbora za opstojnost 3. maja Juraj Šoljić izjavio je da radnici pozdravljaju bilo kakav ulazak partnera koji će jamčiti isplatu plaća radnika i nastavak brodograđevne djelatnosti u 3. maju.

Ministar financija Zdravko Marić izjavio je ranije danas da tek treba vidjeti postoji li određeni interes kineske brodograđevne kompanije, čiji su predstavnici u posjetu brodogradilištima u Puli i Rijeci, ocijenivši da je još rano o bilo čemu govoriti te da 'treba biti u potpunosti realan'.

Uz novinarske ekipe, kinesko izaslanstvo na ulazu u brodogradilište dočekala je aktivistica Slavica Šota s transparentima na kineskom i hrvatskom jeziku na kojima je pisalo " Ovo je država u kojoj svaki strani investitor bude opljačkan".

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!