nepoštena prednost

Kinezi bi po Europi gradili vjetroelektrane, no Bruxelles je sumnjičav

09.04.2024 u 16:36

Bionic
Reading

Europska komisija otvorila je istragu o ponudama kineskih proizvođača vjetroelektrana koji su se prijavili na javne natječaje u skupini zemalja EU kako bi utvrdila jesu li u prednosti zbog državnih subvencija.

Komisija će razmotriti uvjete za gradnju vjetrolektrana u Španjolskoj, Grčkoj Francuskoj, Rumunjskoj i Bugarskoj, stoji u tekstu govora koji će europska povjerenica za tržišno natjecanje Margrethe Vestager tokom dana održati u američkom sveučilištu Princeton.

Vestager prema tekstu govora ne bi trebala navesti o kojim je kineskim kompanijama riječ.

EU bi po njezinom mišljenju trebao sustavno pristupiti tom problemu budući da istragom pojedinačnih slučajeva nalikuje "slijepoj koki koja s vremena na vrijeme nađe i pokoje zrno".

„I moramo to napraviti (sustavno pristupiti problemu - op. ur.) prije no što bude prekasno. Ne možemo si dopustiti da se ono što se dogodilo sa solarnim pločama ponovi i s električnim vozilima, vjetrom ili ključnim čipovima”, stoji u tekstu njezinog govora.

Instalirane vjetroeletrane u EU-u uglavnom su domaće proizvodnje, ali kineski proizvođači osvojili su do kraja 2022. godini otprilike dvije trećine globalnog tržišta, a drže i više od 90 posto tržišta solarnih panela u EU.

Istraga o vjetroeletranama potpada pod propis o inozemnim subvencijama, koji Komisiji od srpnja 2023. dopušta da analizira jesu li pretjerano povoljne ponude inozemnh tvrtki na javnim natječajima u EU rezultat državnih subvencija.

Prošli tjedan Komisija je otvorila dvije istrage o ponudama kineskih tvrtki na javnom natječaju za gradnju solarne elektrane u Rumunjskoj. Prva istraga bazirana na novim ovlastima EK obustavljena je budući da se kineski proizvođač vlakova CRRC Qingdao Sifang Locomotive povukao iz natječaja za nabavu vlakova u Bugarskoj.