SUSRET KOD TAJVANA

Kineski šef diplomacije: Rat sa SAD-om bio bi nepodnošljiva katastrofa

05.06.2023 u 09:45

Bionic
Reading

U svom prvom značajnijem javnom govoru otkako je preuzeo ministarsku dužnost, kineski šef diplomacije Li Shangfu rekao je na samitu Shangri-La u Singapuru, jedinoj godišnjoj sigurnosnoj konferenciji u azijsko-pacifičkoj regiji, da bi rat sa SAD-om bio 'nepodnošljiva katastrofa' za svijet

General Li rekao je da 'neke zemlje' intenziviraju utrku u naoružanju u Aziji, kao i da je svijet dovoljno velik i za Kinu i za SAD te da bi dvije supersile trebale tražiti zajednički jezik.

Prethodno, SAD je upozorio na 'nesigurne' manevre kineskog razarača u blizini američkog ratnog broda u Tajvanskom tjesnacu, gdje Amerikanci i Kanađani od subote izvode rijetku zajedničku misiju na osjetljivom pomorskom putu u vrijeme pojačanih napetosti između Pekinga i Washingtona.

Kina je kritizirala SAD i Kanadu zbog 'namjernog izazivanja rizika' u Tajvanskom tjesnacu.

General Li, koji je postao ministar obrane u ožujku, pripisao je SAD-u 'mentalitet hladnog rata' i rekao da to 'uvelike povećava sigurnosne rizike'. U svom je govoru rekao da Kina neće dopustiti da pomorske patrole SAD-a i njegovih saveznika budu 'izlika za hegemoniju plovidbe'.

Upitan o incidentu u Tajvanskom tjesnacu, rekao je samo da zemlje izvan regije podižu napetosti.

  • +9
Li Shangfu Izvor: EPA / Autor: HOW HWEE YOUNG

Peking je odbio američki zahtjev za izravnim vojnim pregovorima u znak prosvjeda protiv sankcija koje je SAD uveo generalu Liju 2018. zbog kupovine oružja iz Rusije, izvještava BBC.

Na samitu u Singapuru, američki ministar obrane Lloyd Austin ukorio je Kinu zbog odbijanja vojnih razgovora. Generali Austin i Li rukovali su se i kratko razgovarali na svečanoj večeri u petak, ali nije bilo suštinske razmjene stajališta, kažu izvješća.

'Umjeren' ton kineskog ministra obrane signalizira da su razgovori s njegovim američkim kolegom mogući, ali Washington mora ukinuti sankcije protiv njega, rekao je Zhou Bo, umirovljeni časnik Narodne oslobodilačke vojske (PLA), sada viši suradnik u Centru za međunarodnu sigurnost i strategiju Sveučilišta Tsinghua u Pekingu. Zhou je dodao da zbog sankcija general Li ne može putovati u SAD, a također mu otežavaju da pozove američkog kolegu u Kinu.

  • +7
Tajvanska vojska Izvor: Profimedia / Autor: EyePress News / Shutterstock Editorial / Profimedia

Odnosi između Washingtona i Pekinga zategnuti su posljednjih godina zbog nekoliko pitanja, uključujući kinesko polaganje prava na Tajvan i teritorijalne sporove u Južnom kineskom moru.

Na marginama samita u Singapru, visoki dužnosnik PLA-a, general-pukovnik Jing Jianfeng, rekao je da nema mjesta za kompromis oko Tajvana te da bi odluka Washingtona da poveća broj vojnika u regiji mogla povećati i rizik od sukoba.