DVODNEVNI POSJET

Kineski predsjednik u Hrvatskoj

19.06.2009 u 18:00

Bionic
Reading

Kineski predsjednik Hu Jintao doputovao je u petak popodne u dvodnevni službeni posjet Hrvatskoj na poziv hrvatskog kolege Stjepana Mesića.

Hua su u zračnoj luci u Zagrebu dočekali Mesić i ministar vanjskih poslova i europskih integracija Gordan Jandroković. To je prvi posjet kineskog predsjednika Hrvatskoj otkako su dvije zemlje prije 17 godina uspostavile diplomatske odnose.

Mesić je 2002. godine bio u službenom posjetu Kini kojoj je tada na čelu bio Jiang Zemin, a s Huom se sastao prošle godine u Pekingu u prigodi otvaranja Olimpijskih igara.

Kineski predsjednik Hu Jintao po dolasku u zagrebačku zračnu luku Pleso u petak izrazio je uvjerenje da će njegov posjet osnažiti kinesko-hrvatsko prijateljstvo i doprinijeti produbljivanju suradnje između dvije zemlje. "Veliko mi je zadovoljstvo doći u državni posjet Republici Hrvatskoj na ljubazan poziv predsjednika Stjepana Mesića. Želim iskoristiti ovu priliku da prenesem iskrene pozdrave i najbolje želje kineskog naroda hrvatskom narodu", kaže se u pisanoj izjavi kineskog predsjednika. "Hrvatska, poznata kao biser Jadrana, posljednjih godina uživa gospodarski razvoj i društvenu stabilnost, a kineski narod iskreno hrvatskom narodu želi nova postignuća u njegovom nacionalnom nastojanju", stoji u izjavi. "Kineski i hrvatski narod povezani su dubokim tradicionalnim prijateljstvom. Otkako je 2005. uspostavljeno sveobuhvatno partnerstvo između Kine i Hrvatske, naši su odnosi brzo rasli s produktivnom suradnjom na raznim područjima", navodi se. U izjavi se naglašava da je Kina predana razvoju odnosa s Hrvatskom te da će i dalje ulagati napore na poticanju buduće suradnje i prijateljstva.

"Radujem se dubokoj razmjeni mišljenja s predsjednikom Stjepanom Mesićem i drugim hrvatskim čelnicima o bilateralnim odnosima i međunarodnim i regionalnim pitanjima od obostranog interesa. Tijekom mojeg posjeta dvije će strane potpisati niz sporazuma o suradnji u gospodarstvu, zdravstvu i zračnom prijevozu. Uvjeren sam da će ovaj posjet učvrstiti kinesko-hrvatsko prijateljstvo, osnažiti međusobno povjerenje, produbiti suradnju i unaprijediti naš zajednički razvoj", stoji u pisanoj izjavi kineskog predsjednika po dolasku u Hrvatsku.

"Između Hrvatske i Kine postoje tradicionalno dobri i prijateljski odnosi, pogotovo otkako su dvije zemlje 2005. godine potpisale partnerstvo o općoj suradnji", kazao je u četvrtak veleposlanik kineski veleposlanik Lianqi Wu, najavljujući dolazak svoga predsjednika u Zagreb. Hrvatska je jedina zemlja u regiji s kojom Kina ima takav oblik partnerstva.Osim s domaćinom, predsjednikom Mesićem, kineski će predsjednik u Zagrebu razgovarati s premijerom Ivom Sanaderom i predsjednikom Hrvatskog sabora Lukom Bebićem

Hu i Mesić u subotu će ujutro u zagrebačkom hotelu Westinu otvoriti hrvatsko-kineski gospodarski forum.

S kineskim predsjednikom u Zagreb je doputovalo i više od 200 kineskih poduzetnika, zainteresiranih za infrastrukturne projekte u Hrvatskoj, ali i za plasiranje hrvatskih proizvoda na velikom kineskom tržištu. Velike mogućnosti za suradnju također postoje na području turizma.