SENKAKU/DIAOYU

Kineski brodovi ušli u vode nedaleko od spornih otoka

14.09.2012 u 12:30

Bionic
Reading

Šest kineskih izvidničkih brodova ušlo je u vode nedaleko od otoka oko kojih se spore Japan i Kina, javio je u petak BBC

Kinesko ministarstvo vanjskih poslova potvrdilo je tu informaciju. 'Svrha tih... aktivnosti je pokazati jurisdikciju Kine nad otocima Diaoyu i pridruženim otočićima i osigurati pomorske interese zemlje0, navodi se u priopćenju ministarstva.

Najmanje dva broda napustila su to područje nakon što je japanska obalna straža izdala upozorenje, rekli su japanski dužnosnici.

Taj je potez uslijedio pošto je Japan sklopio ugovor o kupnji tri otoka od privatnih vlasnika. Kina i Japan odavno se spore oko otoka koje Japanci nazivaju Senkaku, a Kinezi Diaoyu. To je područje bogato ribom, a moguće i prirodnim energentima.

Kina smatra da je plan Japana o kupnji otoka od privatnih vlasnika nezakonit i nevažeći.

Japanska obalna straža je priopćila da nije primjenjena sila vezano za ulazak kineskih brodova u japanske teritorijalne vode.

Japanski premijer Yoshihiko Noda uspostavio je radnu skupinu za rješavanje tog pitanja. Vlada je također pozvala kineskog veleposlanika kako bi mu uložila prosvjed.

"Mi smatramo da je slanje šest brodova svakako slučaj bez presedana, uzevši u obzir prošle incidente", rekao je glavni tajnik vlade Osamu Fujimura.

Dodao je kako je Japan zatražio od Kine da 'pruži sigurnost' njegovim građanima nakon izvješća iz konzulata u Šangaju da su Kinezi napali skupinu Japanaca u jednom restoranu.

SAD je pozvao dvije zemlje na suzdržanost, a američki ministar obrane Leon Panetta trebao bi posjetiti Kinu i Japan tijekom svoje turneje po regiji koja počinje ovoga vikenda.