borba protiv krize

Kina želi pojačati suradnju s Njemačkom i Europskom unijom

04.06.2020 u 12:50

Bionic
Reading

Njemačka kancelarka Angela Merkel i kineski predsjednik Xi Jinping najavili su intenzivniju suradnju u borbi protiv pandemije koronavirusa i savladavanju ekonomskih posljedica krize izazvane pandemijom, javljaju njemački mediji pozivajući se na kinesku državnu agenciju Xinhua

'Kina je spremna surađivati s Njemačkom i Europskom unijom s ciljem jačanja suradnje, očuvanja multilateralnosti i suočavanja s globalnim izazovim', rekao je kineski predsjednik Xi Jinping tijekom telefonskog razgovora s njemačkom kancelarkom Angelom Merkel.

Kineski predsjednik je također naglasio kako je spreman ojačati odnose s Njemačkom i Europskom unijom kako bi 'unio sigurnost u aktualni svijet nesigurnosti'.

Xi je, kako nadalje prenosi Xinhua, naglasio kako će Kina i dalje biti otvorena za strane investicije te da će 'stvoriti povoljnu atmosferu za njemačke poduzetnike'.

U sklopu tih namjera izaslanstvo njemačkih poduzetnika već je u subotu, usprkos ograničenjima vezanim uz pandemiju koronavirusa, posjetilo Kinu, a novi gospodarski posjet počeo je u četvrtak u Šangaju.

Glasnogovornik njemačke vlade Steffen Seibert izjavio je nakon telefonskog razgovora Angele Merkel i Xi Jinpinga kako je dogovoreno otkazivanje planiranog samita EU-Kina, koji je trebao biti održan u rujnu u Leipzigu.

'S obzirom na opće stanje glede pandemije, samit nije moguć u planiranom terminu, ali će biti naknadno održan', rekao je Seibert.

Kako je nadalje priopćeno, Angela Merkel je rekla kako je Njemačka spremna ojačati svoje veze s Kinom dodajući kako su 'međunarodna solidarnost i multilateralizam' presudni u globalnoj borbi protiv pandemije koronavirusa.