nacionalna sigurnost

Kina upozorila protiv stranog uplitanja u pitanja Hong Konga

22.05.2020 u 11:55

Bionic
Reading

Kina je u petak objavila da se protivi stranom uplitanju u Hong Kong i da nijedna zemlja ne bi dopustila separatistima da ugroze nacionalnu sigurnost, čime je odgovorila na najnovije američke kritike na kinesko upravljanje Hong Kongom

Primjedbe je iznio glasnogovornik kineskog ministarstva vanjskih poslova Zhao Lijian. Peking planira nametnuti novi zakon o nacionalnoj sigurnosti Hong Kongu. Reagirali su brojni aktivisti koji vjeruju da će novo zakonodavstvo koje najavljuje Peking dodatno narušiti slobode u Hong Kongu.

Zhao je dodao da Peking teži suradnji i dijalogu s Washingtonom, ali će uzvratiti ako Sjedinjene Države budu vršile pritisak na Kinu. Velika Britanija, koja je preuzela vlast nad Hong Kongom sredinom 19. stoljeća, vratila je to područje Kini 1997.

Hong Kongu je pri predaji na 50 godina zagarantirana autonomija u skladu s modelom 'jednom državom, dva sustava', što mu je omogućilo da postane svjetski financijski centar. No, mnogi stanovnici Hong Konga strahuju da su središnje kineske vlasti na putu prema oduzimanju tih sloboda.

Do kineske najave uvođenja novog zakonodavstva dolazi nakon što su se 2019. u Hong Kongu održavali prodemokratski prosvjedi, koji su ponekad bili i nasilni, te je Hong Kong doživio najveću krizu otkako je 1997. ponovo vraćen pod vlast Kine.

Zakon koji najavljuje Kina mogao bi za Hong Kong biti povijesna prekretnica te također još više zategnuti napetosti između Washingtona i Pekinga, čiji su odnosi već oslabljeni trgovinskim razmiricama i optužbama za pandemiju koronavirusa.

Stavljanje novih sigurnosnih zakona za Hong Kong na sjednicu kineskog parlamenta, koji je u petak počeo svoju godišnje zasjedanje nakon višemjesečne odgode zbog koronavirusa, potaknulo je upozorenje što ga je uputio američki predsjednik Donald Trump da će Washington na to reagirati 'vrlo snažno'.