poslana poruka suparnicima

Kina porinula u more treći nosač zrakoplova nazvan Fujian

17.06.2022 u 13:25

Bionic
Reading

Kina je u petak porinula u more svoj treći nosač zrakoplova, domaće proizvodnje i nazvan Fujian, po pokrajini koja leži nasuprot Tajvanu, što je simbolična poruka kineskim suparnicima

Brod je porinut u more na svečanosti u brodogradilištu Jiangnan u Šangaju, izvijestili su državni mediji. Među nazočnima bili su visoki dužnosnici uključujući Xu Qilianga, potpredsjednika Središnjeg vojnog odbora. To je treći kineski nosač zrakoplova, nakon Šandonga, u službi od 2019., i Liaoninga, koji je Kina kupila rabljeni od Ukrajine 1998. i sama modernizirala.

Samo Sjedinjene Države imaju više nosača, njih 11, a Britanija ima dva u aktivnoj službi. Novi kineski nosač zrakoplova nosi ime obalne pokrajine Fujian koja se nalazi preko puta Tajvana i sjedište je Istočnog zapovjedništva kineske vojske. Tajvansko ministarstvo obrane priopćilo je da 'pridaje veliku pozornost' jačanju kineske vojske.

Tajvan 'uključuje to u istraživanja neprijateljeve situacije gledajući unaprijed, koristi inovativno asimetrično razmišljanje, i aktivno razvoja protumjere kako bi učinkovito proveo vojnu strategiju obrambene izdržljivosti i snažnog odvraćanja', po priopćenju. Tajvan kontrolira dvije skupine otoka koje su geografski dio Fujiana uz samu njegovu obalu, Kinmen i Matsu, a koje je Kina na vrhuncu hladnog rata redovito bombardirala.