'grubo miješanje u kineske unutarnje stvari'

Kina osudila izjavu u kojoj ju G7 naziva nasilnikom; mogle bi eskalirati napetosti u Tajvanskom tjesnacu

06.05.2021 u 11:34

Bionic
Reading

Kina je u četvrtak osudila zajedničku izjavu ministara vanjskih poslova skupine G7 u kojoj su izrazili potporu Tajvanu na koji Kina polaže pravo i Peking nazvali nasilnikom, rekavši da je to grubo miješanje u kineske unutarnje stvari

Ministri vanjskih poslova G7 u priopćenju nakon sastanka u Londonu ističu da je Kina odgovorna za kršenje ljudskih prava i za korištenje svog gospodarskog utjecaja za maltretiranje drugih.

U neobičnom koraku, G7 je također rekao da podržava tajvansko sudjelovanje na forumima Svjetske zdravstvene organizacije i Svjetske zdravstvene skupštine - i izrazio zabrinutost zbog "svih jednostranih akcija zbog kojih bi mogle eskalirati napetosti" u Tajvanskom tjesnacu.

Govoreći u Pekingu, glasnogovornik kineskog ministarstva vanjskih poslova Wang Wenbin rekao je da se u izjavi iznose "neutemeljene optužbe" koje predstavljaju grubo miješanje u kineske unutarnje stvari, što su odlučno osudili.

G7 kao skupina trebala bi poduzeti konkretne mjere za poticanje globalnog gospodarskog oporavka, umjesto da ga remeti, dodali su.

Kina Tajvan doživljava kao svoj teritorij i protivi se bilo kakvom službenom predstavništvu Tajvana na međunarodnoj razini. Kina je također pojačala vojne aktivnosti u blizini Tajvana posljednjih mjeseci.

Izjava G7 toplo je primljena u Taipeiju, gdje je vlada rekla da je ovo prvi put da su ministri vanjskih poslova spomenuli otok u svom zajedničkom priopćenju.

Tajvanski predsjednički ured zahvalio se G7 na potpori.

"Tajvan će produbljivati ​​suradnju sa zemljama članicama G7 i nastavit će pridonositi najvećom pozitivnom snagom globalnom zdravlju i dobrobiti ljudi, kao i miru, stabilnosti i prosperitetu indo-pacifičke regije", rekao je glasnogovornik Xavier Chang.