OBEĆAVAJUĆE PROMJENE

Kina obećala trgovinske ustupke SAD-u

11.05.2011 u 09:29

Bionic
Reading

Kina je u utorak obećala olakšati tvrtkama iz SAD-a dobivanje ugovora s kineskom vladom čime nastoji razriješiti dugotrajne pritužbe stranih korporacija koje žele udio na brzo rastućem kineskom tržištu

Obećanje je izneseno tijekom dvodnevnih razgovora između dva najveća svjetska gospodarstva a koje je ministar financija SAD-a Timothy Geithner zaključio pozdravivši postizanje napretka u često zategnutim odnosima između Washingtona i Pekinga.

'Vidimo vrlo obećavajuće promjene u smjeru kineske gospodarske politike', rekao je Geithner.

Američke i europske tvrtke žalile su se da su nepošteno isključivane iz natjecanja za poslove koje financira kineska vlada uslijed politike koja je davala povlašten pristup domaćim tvrtkama.

Geithner je rekao da je Kina poduzela ključne korake u otvaranju prostora rada za američke tvrtke na kineskom tržištu, uključujući isključivanje zahtjeva za takozvanom domaćom tehnologijom iz vladinih natječaja. Te su zahtjeve tvrtke iz SAD-a ocjenjivale kao sredstvo Pekinga za promicanje tehnoloških inovacija kineskih kompanija.

Kina je također pristala dopustiti sudjelovanje uzajamnih fondova američkih banakaa na kineskom tržištu, rekao je dužnosnik ministarstva financija SAD-a, što je možebitno veliki korak naprijed za američki financijski sektor.