napeti odnosi

Kina dopušta dolazak EU promatrača u pokrajinu Xinjiang gdje, prema navodima aktivista, vrši represiju nad muslimanima

15.09.2020 u 14:57

Bionic
Reading

Kina je u utorak navela da je "otvorena" za dolazak EU promatrača u Xinjiang, dan nakon zahtjeva se odobri pristup tom području u kojemu Peking, prema navodima aktivista za ljudska prava, provodi represiju nad muslimanima

Europski čelnici zatražili su na sastanku putem videokonferencije u ponedjeljak od Kine prihvat "neovisnih promatrača” u kinesku pokrajinu Xinjiang, gdje Peking masovno zatvara u kampove za „preodgoj” pripadnike ujgurske muslimanske manjine.

„Ponavljamo našu zabrinutost zbog kineskog tretmana manjina u Xinjiangu i na Tibetu, kao i u pogledu sudbine aktivista za zaštitu ljudskih prava i novinara”, rekao je predsjednik Europskog vijeća Charles Michel.

Taj teritorij, dugo na meti atentata koje se pripisuju članovima ujugurske manjine, Peking godinama vodi čvrstom rukom u ime borbe protiv terorizma.

Više od milijun ljudi je sada ili je bilo zatvoreno u "kampovima za preodgoj", prema podacima organizacija za zaštitu ljudskih prava i Sjedinjenih Država.

Kina tvrdi da se radi o "centrima za stručno osposobljavanje" koji pomažu stanovnicima da pronađe zaposlenje i da ih udalji od iskušenja vjerskog ekstremizma.

Pojačava se međunarodni pritisak, koji predvode Sjedinjene Države, i predsjednik Europskog vijeća Charles Michel je u ponedjeljak ponudio Pekingu slanje "međunarodnih promatrača" u Xinjang kako bi utvrdili stanje na terenu.

"Uvijek smo bili skloni da naši strani prijatelji, među kojima je i Europska unija, dođu posjetiti Xinjiang", reagirao je u utorak Wang Wenbin, glasnogovornik kineskog ministarstva vanjskih poslova.

"Kina prihvaća taj zahtjev i spremna je poduzeti potrebne korake. Sada je na potezu Europska unija", izjavio je on na redovnoj konferenciji za novinare.

Peking je odbacivao dosadašnje pozive na slobodan pristup Xinjiangu i glasnogovornik nije precizirao pod kojim uvjetima bi europski promatrači mogli doći u posjet.

"Na licu mjesta oni će moći utvrditi stvarno stanje, za razliku od glasina i pristranih izvješća koje su neki pomno smislili", nastavio je Wang Wenbin.

"Ali moram naglasiti da se protivimo svakoj istrazi koja se temelji na pretpostavci krivnje", dodao je.

Kina je u prosincu pozvala njemačkog nogometaša Mesuta Oezila u posjet Xinjiangu, nakon što je on oštro osudio politiku Pekinga prema ujgurskim muslimanima.

Sjedinjene Države su najavile u ponedjeljak da će blokirati uvoz niza roba iz tog područja gdje optužuju kineske vlasti da provode "prislini rad".

Wang Wenbin je u utorak odbacio te "izmišljene optužbe".