u okrugu Kimhwa

Kim posjetio grad pogođen poplavom, sestra u pratnji

02.10.2020 u 10:24

Bionic
Reading

Sjevernokorejski vođa Kim Jong Un nadgledao je napore za obnovu poplavljenoga mjesta, u sklopu najnovijeg posjeta područjima oštećenima u nedavnom tajfunu, a njegova sestra ponovno se pojavila u javnosti, prvi put nakon dva mjeseca

Kim je pohvalio brzinu obnove u okrugu Kimhwa na jugoistoku zemlje za vrijeme posjeta kojemu je prisustvovala i njegova sestra Kim Yo Jong, objavila je agencija KCNA.

Što se tiče oluje i prirodnih nepogoda rekao je: "Ove je godine bilo mnogo nepredviđenih teškoća".

Kimova mlađa sestra, za koju se smatra da je de facto druga po zapovjednoj liniji, u tridesetim je godinama i jedina je Kimova bliska rodbina s javnom ulogom u polici. Istaknula se tvrdom retorikom protiv Južne Koreje.

Ljetne oluje i poplave žestoko su pogodile Sjevernu Koreju uništivši tisuće domova te povećavši strah da bi se mogle povećati kronične nestašice hrane u zemlji.

Pohvalivši obnovu Kim je rekao da osjeća "žaljenje" što su kuće u tom području "monotonog" dizajna. Državni mediji ranije su kuće u nizu nazvali modelom "socijalističke zemlje bajki" reklamirajući režimske napore obnove nakon što su tisuće domova uništene u poplavama.

Kimovi komentari najnovija su službena kritika u strogo kontroliranoj zemlji, gdje je socijalistička glorifikacija norma.

Proteklih tjedana državni mediji rekli su da je Pjongjang otkrio "greške u naporima u borbi protiv covida-19, a Kim je ponudio rijetku ispriku zbog ubojstva južnokorejskog dužnosnika u vodama zapadne obale poluotoka.

U petak je list vladajuće stranke Rodong Sinmun prikazao Kimovu turu te objavio fotografije kuća u nizu s crvenim krovom i bež i bijelim zidovima.

Kim je rekao da, premda je brzina važna, želi "da budu primjereno kombinirani umjetnički sklad s okolnim predjelima i raznolikost", prenosi KCNA.