zabrinjavajuće otkriće

Kim Jong Unov nuklearni program napreduje: Čini se da je novi reaktor operativan

22.12.2023 u 09:06

Bionic
Reading

Čini se da prvi put radi novi reaktor u sjevernokorejskom nuklearnom kompleksu Yongbyon, rekli su u četvrtak UN-ova organizacija za nuklearni nadzor i neovisni stručnjaci, što bi značilo dodatni potencijalni izvor plutonija za nuklearno oružje

Sjeverna Koreja godinama je koristila istrošeno gorivo iz nuklearnog reaktora od 5 megavata u Yongbyonu za proizvodnju plutonija za svoj nuklearni arsenal, ali ispuštanje tople vode iz većeg reaktora na laku vodu sugerira da je i on uključen, rekla je Međunarodna agencija za atomsku energiju (IAEA).

"Ispuštanje tople vode ukazuje da je reaktor dosegao kritičnost", rekao je čelnik IAEA-e Rafael Grossi u izjavi, što znači da je nuklearna lančana reakcija u reaktoru samoodrživa.

IAEA nije imala pristup Sjevernoj Koreji otkako je Pjongjang protjerao njezine inspektore 2009. Agencija sada prati zemlju uglavnom koristeći satelitske snimke. Bez pristupa, IAEA ne može potvrditi radni status reaktora, rekao je Grossi.

IAEA kaže da je primijetila snažno istjecanje vode iz rashladnog sustava reaktora na laku vodu od listopada, što sugerira da je reaktor operativan. Novije naznake govore da je voda bila topla, rekao je Grossi.

"LWR, kao i svaki nuklearni reaktor, može proizvoditi plutonij u svom ozračenom gorivu, koji se može odvojiti tijekom ponovne obrade, tako da je to razlog za zabrinutost", rekao je, dodajući da napredak sjevernokorejskog nuklearnog programa "duboko žalosti".