MIROVNA OPERACIJA

Kijev postavlja svoje uvjete za plave kacige u Ukrajini

07.09.2017 u 16:33

Bionic
Reading

Ukrajinski predsjednik Petro Porošenko je u četvrtak ocijenio da bi mirovna operacija na istoku Ukrajine mogla omogućiti napredak u tom sukobu, ali je postavio svoje uvjete za tu ideju koju je prvi puta ovog tjedna spomenuo ruski predsjednik Vladimir Putin

Moskva se do sada protivila dugotrajnim zahtjevima Kijeva u vezi slanja pripadnika plavih kaciga na istok Ukrajine, ali u utorak je ruski predsjednik rekao da je sklon slanju mirovnih snaga čiji bi mandat bio ograničen na zaštitu promatrača OESS-a i na crti razgraničenja između područja pod kontrolom Kijeva i  proruskih separatista.

"Raspoređivanje pripadnika UN-ovih plavih kaciga na cijelom području Donbasa predstavljalo bi stvarni napredak u mirovnom procesu", ocijenio je ukrajinski predsjednik u govoru pred parlamentom.

Eventualna misija treba biti "raspoređena na cijelom okupiranom teritoriju, uključujući dio koji Kijev ne kontrolira na rusko-ukrajinskoj granici" kojom, drže Kijev i Zapad, oružje i borci iz Rusije i dalje ulaze na ukrajinski teritorij, nastavio je.

U tim mirovnim snagama ne bi smio biti niti jedan ruski vojnik, inzistirao je.

Rusija je u utorak tražila od Vijeća sigurnosti Ujedinjenih naroda da dopusti raspoređivanje lako naoružane vojne misije na istoku Ukrajine, ali jedino za zaštitu promatrača OESS-a u tom području, gdje je u sukobu od travnja 2014. poginulo više od 10.000 osoba.

Oko 600 promatrača Organizacije za sigurnost i suradnju u Europi (OESS) kontrolira poštivanje mirovnih sporazuma u Ukrajini. U travnju je jedan američki pripadnik poginuo u eksploziji mine pri prolasku ophodnje.

"Rad na toj inicijativi nije razlog da se Moskvi ukinu postojeće međunarodne sankcije. One moraju ostati na snazi do potpune uspostave suvereniteta i teritorijalne cjelovitosti Ukrajine", upozorio je Porošenko.

On je također isključio bilo kakvu ukrajinsku vojnu opereciju zauzimanja teritorija koji su sada pod kontrolom pobunjenika i spomenuo rizik brojnih civilnih žrtava i nemogućnost suprostavljanja pet puta većoj ruskoj vojsci.

Kijev i Zapad optužuju Rusiju da vojno podržava separatiste, što Moskva niječe.

Ministar obrane samoproglašene pobunjeničke republike Doneck Vladimir Kononov je podržao rusku inicijativu. On je inzistirao da se eventualno raspoređivanje UN-ove snage odvija samo duž crte kontakta ukrajinskih snaga i proruskih separatista u dogovoru sa separatistima.