ovo će biti napeto

Poznata prva četiri para osmine finala Eurobasketa

06.09.2017 u 23:52

Bionic
Reading

Nakon štop su odigrani posljednji susreti u skupinama A i B doznali smo prva četiri para osmine finala košarkaškog EuroBasketa, a to su Slovenija - Ukrajina, Litva - Grčka, Njemačka - Francuska i Finska - Italija

Košarkaši Grčke svladali su Poljsku 95:77 u utakmici posljednjeg, 5. kola skupine A na EuroBasketu odigranoj u srijedu u Helsinkiju, čime su osvojili četvrto mjesto i u osmini finala će igrati protiv Litve, dok je Poljska završila svoj put, a u skupini B u Tel Avivu Italija je pobjedom nad Gruzijom 71:69 osigurala treće mjesto.

Italija je gotovo cijelu utakmicu imala 10 ili više koševa prednosti protiv Gruzije. Najveća prednost Talijana bila je +19, a u posljednjih sedam minuta dvoboja ušli su s 15 koševa viška. No, Gruzijci se nisu predavali i na ulazu u posljednju minuti tricom Mikea Dixona došli do svog prvog vodstva na utakmici (68:67). Hackett je polaganjem ponovno vratio vodstvo Talijanima, a Dixon je promašio tricu za novo vodstvo. Gruzijcima se posljednja nada ukazala kad je Dixon pogodio bacanje za 69:71, drugo promašio, a Pačulia uhvatio loptu. No, Datome je blokirao dva pokušaja Šermadinija za moguće iznedjačenje.

Belinelli s 15 koševa i Datome s 14 bili su najbolji strijelci Italije, dok je Dixon s 29 koševa predvodio Gruzijce koji su u osminu finala mogli samo ako Izrael pobijedi Ukrajinu... No, to se nije dogodilo.

Grčka je u posljednjoj četvrtini (25:10) slomila otpor Poljske i uvjerljivom pobjedom 95:77 osvojila četvrto mjesto u skupini A. Calathes je s 24 koša i 10 asistencija bio prvo ime dvoboja, dok je Sloukas s 26 koševa bio najbolji strijelac. Kod Poljaka Kulig je također ubacio 26 koševa, uz sedam skokova.

Grčka u osmini finala ide na prvoplasiranu reprezentaciju skupine B, a to je Litva. Pobjednik tog dvoboja je potencijalni suparnik hrvatskim košarkašima u četvrtfinalu, ako izabranici Aleksandra Petrovića u nedjelju, 10. rujna, prođu prvu prepreku u nokaut fazi natjecanja.   

U posljednjem susretu 5. kola B skupine EuroBasketa Ukrajina je pobijedila Izrael 88:64 osvojivši četvrto mjesto u skupini i prolaz u osminu finala, dok je u zadnjem dvoboju A skupine Finska porazila Island 83:79 potvrdivši drugo mjesto u skupini.

Ukrajince su do pobjede predvodili Kravcov sa 17 i Otverčenko s 13 koševa, dok su kod Izraela najefikasniji bili Eliyahu s 12 i Ohayon s 11 koševa.

Ukrajina će u osmini finala igrati protiv Slovenije koja je u skupini A osvojila prvo mjesto sa svih pet pobjeda.

U posljednjem susretu A skupine Finska je pobijedila Island 83:79 osvojivši drugo mjesto u skupini iza Slovenije. Fince su do četvrte pobjede u skupini predvodili Markkanen s 23 i Salin sa 17 koša, dok su kod Islanđana najefikasniji bili Stefansson s 13 i Hermansson s 12 koševa. Finska će u osmini finala igrati protiv Italije.

Preostala četiri para osmine finala doznat ćemo u četvrtak kada su na rasporedu susreti posljednjeg kola u skupinama C i D.