RATNI ZLOČIN

Kijev odbacio optužbe o likvidaciji ruskih ratnih zarobljenika: 'Pretvarali su se da se predaju i pucali na ukrajinske vojnike'

20.11.2022 u 19:50

Bionic
Reading

Ukrajinski povjerenik za ljudska prava odbio je u nedjelju optužbe Moskve o "pogubljenju" ruskih ratnih zarobljenika, ističući da se na video snimci incidenta ukrajinski vojnici brane od Rusa koji su se pretvarali da se predaju

Povjerenik Dmitro Lubinjec je rekao da "dijelovi videozapisa" koji Moskva predstavlja kao dokaz da je Kijev pogubio ruske ratne zarobljenike, zapravo prikazuju ruske vojnike koji su, "pretvarajući se da se predaju" zapravo "počinili ratni zločin pucajući na ukrajinske oružane snage".

Ruski vojnici ubijeni u tom izgredu "ne mogu se dakle smatrati ratnim zarobljenicima", dodao je na Telegramu.

"Oni koji žele iskoristiti zaštitu međunarodnih zakona da bi ubijali, moraju biti kažnjeni", poručio je.

Rusija je u petak optužila Ukrajinu da je smaknula više od deset njezinih vojnika koji su bili položili oružje, ocijenivši to "ratnim zločinom", na temelju video snimaka objavljenih na društvenim mrežama.

  • +5
Rat u Ukrajini Izvor: Profimedia / Autor: ABACA / Abaca Press / Profimedia

Na prvoj snimci koju je, čini se, snimio ukrajinski vojnik u borbenoj zoni, desetak vojnika, navodno ruskih, izlaze jedan po jedan iz skloništa, s podignutim rukama i liježu na zemlju na zapovijed Ukrajinaca koji u njih drže upereno oružje.

Snimka se naglo prekida u trenutku kada posljednja tamna silueta izlazi iz skloništa, kada su se začuli hitci.

Na drugoj snimci načinjenoj pomoću drona, vidi se desetak trupala koja leže u lokvi krvi, od kojih jedno ima rupu od metka u glavi.

AFP nije mogao potvrditi vjerodostojnost snimki iz neovisnog izvora.

Rusko ministarstvo obrane priopćilo je u petak da one pokazuju "namjerno i sustavno ubijanje" ruskih ratnih zarobljenika.

  • +25
Uništeno ukrajinsko selo Posad-Pokrovske u regiji Herson Izvor: Profimedia / Autor: AA/ABACA / Abaca Press / Profimedia

Rusko istražno povjerenstvo objavilo je da vodi istragu.

Rusko ministarstvo vanjskih poslova zatražilo je da "međunarodne organizacije osude taj strašan zločin" i čim prije provedu istragu.

UN-ov glasnogovornik u Kijevu rekao je u petak za AFP da je ta organizacija "upoznata sa snimkama i da ih proučava".