rat u ukrajini

Kijev nakon izjava o južnoj Ukrajini optužio Moskvu za 'imperijalizam'

22.04.2022 u 23:14

Bionic
Reading

Moskva želi preuzeti potpunu kontrolu nad južnom Ukrajinom, rekao je ruski general u petak, što je Ukrajina opisala kao izjavu koja dokazuje da su ranije izjave Rusije da nema teritorijalnih ambicija bile laž.

Rustam Minekajev, zamjenik zapovjednika ruskog središnjeg vojnog okruga rekao je da bi potpuna kontrola nad južnom Ukrajinom omogućila pristup odcijepljenom, ruskom dijelu Moldavije na zapadu, prenijele su njegove riječi ruske državne novinske agencije.

To bi odsjeklo cijelu ukrajinsku obalu i značilo potiskivanje granica stotinama kilometara zapadno od sadašnjih linija, pokraj većih ukrajinskih gradova Mikolajiva i Odese.

Moskva kaže da provodi "specijalnu vojnu operaciju" za demilitarizaciju Ukrajine i oslobađanje njenog stanovništva od "opasnih nacionalista". Ukrajina i njezini zapadni saveznici rusku invaziju nazivaju neopravdanom agresijom. 

"Prestali su to skrivati", objavilo je ukrajinsko ministarstvo obrane na Twitteru. Rusija je "priznala da cilj 'druge faze' rata nije pobjeda nad mitskim nacistima, već jednostavno okupacija istočne i južne Ukrajine. Imperijalizam kakav i jest."

Predsjednik Ukrajine Volodimir Zelenskij izjavio da komentari ruskog generala pokazuju da Rusija želi napasti i druge zemlje te da je napad na Ukrajinu bio samo početak.

Glasnogovornik Kremlja Dmitrij Peskov odbio je odgovoriti na pitanje je li Rusija proširila ciljeve svoje operacije i kako Moskva vidi političku budućnost južne Ukrajine.

Glasnogovornica američkog State Departmenta Jalina Porter nije htjela komentirati izjavu generala, ali je rekla da Washington čvrsto podupire suverenitet Moldavije i da promatra stanje na terenu. 

"Nitko ne bi trebao biti zavaran objavama Kremlja", rekla je Porter.