tema ukrajina

Čelnik UN-a će se u ponedjeljak sastati s Putinom u Moskvi

22.04.2022 u 21:06

Bionic
Reading

Glavni tajnik Ujedinjenih naroda Antonio Guterres u ponedjeljak putuje u Moskvu gdje će se sastati s ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom u jeku njegove invazije na Ukrajinu, rekla je u petak Eri Kaneko, glasnogovornica šefa UN-a.

Guterres će održati radni sastanak i ručati s ruskim ministrom vanjskih poslova Sergejem Lavrovom, rekla je Kaneko novinarima.

"Nada se da će razgovarati o tome što se može učiniti da se hitno uspostavi mir u Ukrajini", rekla je Kaneko.

UN surađuje s ukrajinskom vladom na planiranju posjeta Guterresa južnom susjedu Rusije, dodala je.

Glavni tajnik UN-a pozvao je odvojenim pismima Putina i ukrajinskog predsjednika Volodimira Zelenskijeg da ga prime. Pisma su predana stalnim misijama Rusije i Ukrajine pri UN-u. 

Guterres je u utorak pozvao na četverodnevni prekid vatre do pravoslavnog Uskrsa kako bi se omogućila sigurna evakuacija civila iz zona sukoba i dostavila humanitarna pomoć u teško pogođena područja. 

"Glavni tajnik nije toliko razočaran što njegov osobni poziv nije uslišen, već što nije došlo do primirja, što civili ne mogu napustiti opkoljena područja i što se ne može dopremiti pomoć koju su UN i naši partneri spremni isporučiti opkoljenim područjima", rekla je Kaneko u petak.

U ruskoj invaziji na Ukrajinu, najvećem napadu na europsku državu od 1945., ubijene su i ranjene tisuće ljudi.

Humanitarnu pomoć u Ukrajini danas treba više od 12 milijuna ljudi, rekao je Guterres. 

Od početka svoje "specijalne vojne operacije za demilitarizaciju Ukrajine", Rusija je bombardirala gradove do ruševina i stotine tijela civila pronađena su u gradovima iz kojih su se povukle ruske snage. No Moskva niječe ciljanje civila i tvrdi, bez navođenja dokaza, da su zločini inscenirani. 

Zapadne zemlje i Ukrajina optužuju Putina za ničim izazvanu agresiju.