PORUKA ALASSANEU OUATTARI

Ki-moon: Izbjegnite krvoproliće i represalije!

12.04.2011 u 11:55

Bionic
Reading

Glavni tajnik UN-a Ban Ki-moon zatražio je od predsjednika Obale Bjelokosti Alassanea Ouattare da izbjegne novo 'krvoproliće', kao i represalije prema pristalicama dosadašnjeg predsjednika Laurenta Gbagba, koji je uhićen u ponedjeljak, izvijestio je glasnogovornik UN-a, Martin Nesirky

Ban Ki-moon pozdravio je Ouattarin poziv da se osnuje Povjerenstvo za istinu i izmirenje, čiji bi cilj bio istražiti optužbe o masakrima i ostalim zločinima što su ih počinile obje strane u sukobima u Obali Bjelokosti, rekao je Nesirky, kako prenosi AFP.

Ban je također kazao kako bi 'predsjednik Ouattara trebao svakako izbjeći novo krvoproliće, pošto je Gbagbo uhićen' te je istaknuo 'potrebu da se zajamči kako više neće biti represalija prema Gbagbovim pristalicama'. 'Svi koji su odgovorni za kršenja ljudskih prava, bez obzira na pripadnost, trebaju položiti račune', rekao je Ban. Obala Bjelokosti je pred 'povijesnom prilikom' te bi trebala raditi na nacionalnom izmirenju, upostavljanju vlade nacionalnog jedinstva te uspostavljanju državne vlasti, rekao je Ban.

Međunarodno priznati predsjednik Obale Bjelokosti Alassane Ouattara izjavio je kako će se njegov izborni protivnik Laurent Gbagbo morati suočiti s pravdom. U kratkom televizijskom obraćanju Ouattara je u ponedjeljak navečer izjavio kako namjerava poduzeti sve potrebne mjere da bi zajamčio fizičku sigurnost dosadašnjem predsjedniku Gbagbu.

Ouattara je također kazao kako namjerava osnovati Povjerenstvo za istinu i izmirenje, čija će zadaća biti istražiti optužbe o navodnim zločinima počinjenim protiv civilnog stanovništva, a koje su, tijekom nedavnih sukoba počinile obje strane. Stanovništvo Obale Bjelokosti pozvao je na mir i suzdržanost, a od paravojnih snaga zatražio je da polože oružje. Prema podacima UN-a, u nasilju u Obali Bjelokosti od prosinca je ubijeno 800 ljudi, a pretpostavlja se da bi krajnja bilanca mogla biti i veća.