POSJET ČERNOBILU

Ki-Moon inzistira na reviziji normi nuklearne sigurnosti

20.04.2011 u 15:55

Bionic
Reading

Glavni tajnik Ujedinjenih naroda Ban Ki-moon pozvao je u srijedu tijekom posjeta Černobilu da se pojačaju norme nuklearne sigurnosti te da se izvuče pouka iz nuklearne katastrofe prije 25 godina i one u ožujku u Fukushimi u Japanu

'Nesreće u nuklearnim centralama Fukushimi i Černobilu uputile su nam snažne poruke. Moramo izvući pouku iz tih tragedija i pojačati norme nuklearne sigurnosti, na nacionalnoj i međunarodnoj razini', rekao je Ban.

Tijekom prvog posjeta Černobilu nekoliko dana uoči 25. obljetnice katastrofe, Ban je inzistirao na potrebi 'revizije normi nuklearne sigurnosti'.

'Ozbiljno moramo razmotriti način zaštite nuklearne tehnologije od terorista', dodao je tijekom puta u pratnji ukrajinskog predsjednika Viktora Janukoviča i direktora Međunarodne agencije za atomsku energiju (IAEA) Yukiya Amana.

Reaktor broj 4 centrale u Černobilu eksplodirao je 26. travnja 1986. i zagadio velik dio Europe, posebice Ukrajinu, Bjelorusiju i Rusiju.

U utorak je na konferenciji donatora u Kijevu međunarodna zajednica obećala 550 milijuna eura za gradnju novog betonskog sarkofaga iznad uništenog reaktora, od ukupno 740 milijuna eura, koji su do sada nedostajali.

Janukovič je rekao da je veći dio svote prikupljen, a ostatku se nada uskoro.