PREDIZBORNE USKRSNICE

Kerumovi vijećnici dijele umirovljenicima po sto kuna

Bionic
Reading

Devetero splitskih gradskih vijećnika iz redova Nezavisne liste Željka Keruma, koji su se u međuvremenu upisali u HGS, odlučilo je donirati gotovo milijun kuna socijalno ugroženim Splićanima i umirovljenicima čija mirovina ne prelazi dvije tisuće kuna. Svaki će umirovljenik dobiti sto kuna, a budući da im je, po najavama gradonačelnika, osigurano 920.000 kuna, ispada da će uskrsnicu dobiti 9.200 građana. Iako je pomoć najsiromašnijima pohvalna, mnogima je sporno što će se novci dijeliti u kotarevima i mjesnim odborima, gdje rade zaposlenici Grada, piše Slobodna Dalmacija

Da je HGS zatražio i dobio dopuštenje da mu se ustupe prostorije kotareva i odbora, za Slobodnu Dalmaciju potvrdio je pročelnik gradske Službe za rad s gradskim kotarevima i mjesnim odborima Tomislav Bočina

'Neće im novac dijeliti tajnici kotareva i odbora, odnosno zaposlenici gradske uprave, nego volonteri i članovi HGS-a. To je, dakle, humani potez i, da nam je s istom molbom došla bilo koja druga stranka, mi bismo joj udovoljili i osigurali te prostore jer su to javni prostori. U njima i inače stranke provode svoje aktivnosti, jedino je važno da ih najave, da se ne bi preklapali rokovi', kazao je Bočina.

Osude ovakvog poteza odmah su stigle od kandidata za gradonačelnika Splita.

'Meni je drago da će građani dobiti po sto kuna za Uskrs, ali je, po meni, ovdje riječ o čistom populizmu uoči lokalnih izbora. Najgore bi bilo da zbog tih sto kuna moramo Keruma trpjeti i iduće četiri godine', istaknuo je Ivo Baldasar, gradski vijećnik i SDP-ov kandidat za gradonačelnika.

U dodjeli uskrsnica, smatra pak Sanja Bilač, posla ima i za DORH.

'Ovdje je riječ o još jednoj manipulaciji građanima, jeftinom populističkom potezu gradonačelnika, ali i o sumnji da se radi o kaznenim djelima, što nije novost za gradonačelnika. Valja pitati što radi Državno odvjetništvo? Za donacije valja otvoriti poseban račun, naznačiti svrhu i to je jedini transparentan i zakonit način prikupljanja donacija. Sve drugo je nezakonito', tvrdi Sanja Bilač, nezavisna vijećnica i kandidatkinja za gradonačelnicu.