SPLITSKA OPORBA PROZIVA

Kerumova cijena je kafana na Marjanu!

15.12.2011 u 13:41

Bionic
Reading

Povodom moguće gradnje u park šumi Marjan, gradski zastupnici SDP-a i HNS-a prozvali su splitskog gradonačelnika i njegove koalicijske partnere iz HDZ-a zbog političke trgovine

Na političku trgovinu ukazali su vijećnici stranaka koje su u Gradskom vijeću Splita u oporbi i vijećnica Aida Batarelo je podsjetila na izjavu Željka Keruma iz rujna 2010. da su političari jeftina roba na tržištu. Vijećnici su ustvrdili da se može onda zaključiti da je Kerumova tržišna cijena jedna kafana na Marjanu.

Ivo Baldasar i Joško Dvornik su dali naglasak i prezentirali zaključke sjednice Gradskog vijeća od 24. veljače ove godine, a koji su zakonski obavezujući i njima se ultimativno ističe da treba očuvati Marjan. Upozoreno je na činjenicu da se koristi period smjene vlasti da se ishodi dozvola za gradnju i da se u kratkom vremenu izgradi objekt na osnovu te dozvole, a koji će kasnije biti teško srušiti.

Naglašeno je da će se, odmah po konstituiranju nove Vlade RH i ministarstava, ići s prijedlogom odbijanja legalizacije nečuvenog ataka na splitski simbol, park šumu Marjan. Skrenuta je pažnja i na činjenicu da Kerumova stranka već dvije i pol godine koalira s HDZ-om na županijskom nivou i u tome vide razlog za otezanje donošenja prostornog plana za područje Marjana. Na tu činjenicu su ukazivali i iz Inicijative za Marjan.

Vijećnici HNS-a i SDP-a su izrazili nezadovoljstvo činjenicom da je ove godine održano samo pet redovnih sjednica Gradskog vijeća, ne zna se pravo stanje gradske blagajne i nakupilo se barem 50 do 60 važnih točaka o kojima treba donijeti odluke. Bilo je i riječi o famoznoj tvrtci Latebra u vlasništvu Fani Horvat koja na računu ima devet kuna, pa se vijećnici pitaju odakle novac za gradnju.

U izlaganju je upozoreno i na ulogu Radoslava Bužančića, prvog konzervatora Splita, i ustvrđeno je da njegov rad ne zadovoljava i da je ugrožen javni interes u još jednom važnom javnom resursu, povijesnoj jezgri Splita. Posebno se to odnosi na činjenicu da je obuhvat zaštite u povijesnoj jezgri smanjen, unatoč preporuci UNESCO-a.

Zaključeno je da se svim legalnim sredstvima treba oduprijeti novoj manipulaciji gradonačelnika Željka Keruma, a u slučaju ilegalnih početaka radova ne isključuje se ni građanski neposluh u cilju zaštite Marjana. Ipak, izražena je nada da će nova vlast naći način da spriječi takav scenarij i da će se osigurati provođenje zakona.