'KULTURNA PRIREDBA NA POLJUDU'

Kerum i Thompson oštetili Hajduk za 600 tisuća kuna!

10.05.2013 u 13:14

Bionic
Reading

Splitski gradonačelnik Željko Kerum direktno je oštetio Hajduk čak 600 tisuća kuna tako što je besplatno dodijelio stadion Poljud za koncert Marka Perkovića Thompsona, koji će se održati 30. lipnja. Premda je, naime, Grad Split formalno vlasnik stadiona, nositelj tridesetogodišnje koncesije je klub, koji je zadužen za njegovo održavanje i kojemu bi upravo Poljud trebao biti jedan od osnovnih izvora prihoda

Ova odluka izazvala je otvoreni revolt u samom Hajduku, koji posljednjih mjeseci radikalno reže troškove i pokušava vratiti stotinjak milijuna kuna dugova zaostalih upravo iz doba dok su Poljudom vladali kadrovi HDZ-a i Keruma. Predsjednik Hajduka Marin Brbić bio je potpuno otvoren:

Šundov: 'Stvorit će lijepu atmosferu u gradu...'

'Thompsonov koncert je naš najbolji potez u ovoj godini! To će biti najjači glazbeno-scenski događaj u Splitu i šire, a u grad će dovesti 40 tisuća fanova koji će ovdje trošiti, prespavati i stvoriti lijepu atmosferu', uvjeren je dogradonačelnik Splita Jure Šundov.
Upitali smo ga zašto je ovom odlukom Hajduku uskraćeno oko 600 tisuća kuna čiste zarade, pa nije odgovorio - tek se zapitao koliko je klub i inače zaradio od najma Poljuda. Malo, siguran je Šundov.
'Hajduk će biti u plusu za 100 tisuća kuna', siguran je Kerumov zamjenik, premda u ugovoru koji je sam potpisao to ne stoji...

Ovo definitivno nije u redu! Možda sve jest formalno-pravno uredno, alinije korektno prema klubu koji se nalazi u vrlo teškoj situaciji. Zarada nam se doslovce izbila iz ruku, iako smo prvi započeli pregovore oko ovog koncerta. Ne, nije u redu', kazao je Brbić za tportal.

Po cjeniku koji vrijedi za najam Poljuda, jedan dan korištenja stadiona vrijedi 150 tisuća kuna i tolike novce uplatit će organizatori dvaju velikih ljetnih događanja u Splitu - 'Ultra festivala' i spektakla Rogera Watersa nazvanog 'The Wall'. Jednaki uvjeti ponuđeni su i Thompsonu, no on nije bio zadovoljan i zatražio je Kerumovu pomoć. A gradonačelnik se, eto, pokazao široke ruke, pa mu je za njegova četiri dana - od 27. lipnja do 1. srpnja - stadion dodijelio besplatno. Treba tek pokriti troškove.

Po ugovoru o dodjeli Poljuda Hajduku na korištenje, sklopljenom 2008. godine, Grad Split zadržao je pravo održavanja 'sportskih, kulturnih i drugih priredbi o svom trošku, poštujući sportski program i raspored Hajduka'. Kerum je iskoristio ovu odredbu, a zanimljivo je da u cijelom slučaju ne postoji nikakav pisani trag osim samog ugovora. Ne postoji čak ni formalni zaključak gradonačelnika, kao ni njegov potpis - umjesto Keruma, naime, ugovor je potpisao dogradonačelnik Jure Šundov, i to nakon što mu je šef putem javnog bilježnika dodijelio punomoć.

Jednako kao što su slagali javnost najavom da se radi o humanitarnom koncertu, organizatori iz tvrtke Dalmacijakoncert Tomislava Mrduljaša, zajedno s dogradonačelnikom Jurom Šundovom, na službenom predstavljanju izrekli su još jednu neistinu: nije točno da će Hajduk povrh pokrivenih troškova od Thompsona dobiti i donaciju u iznosu od 100 tisuća kuna.

U potpisanom ugovoru, naime, stoji da će Dalmacijakoncert snositi troškove rada Hajdukovog osoblja koje će biti angažirano na pripremi koncerta, kao i potrošenu električnu energiju, a navedenih 100 tisuća kuna odnosi se na 'ostale troškove organizacije' za koje Hajduk treba ispostaviti račun. Nikakva donacija, dakle, ne postoji, pa će na koncertu koji će se održati noć uoči ulaska Hrvatske u Europsku uniju Thompson očito masno zaraditi.

Na Poljudu, na račun Hajduka.