'KONSTRUKTIVNI RAZGOVORI'

Kerry i Lavrov dogovorili novi susret u New Yorku

13.09.2013 u 13:05

Bionic
Reading

Američki državni tajnik John Kerry i ruski ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov izjavili su u petak u Ženevi kako se nadaju da će razgovori o sirijskom kemijskom oružju pomoći u oživljavanju međunarodnog plana za održavanje konferencije 'Ženeva 2' o okončanju rata u Siriji

Kerry, koji je rekao da su razgovori o kemijskom oružju bili konstruktivni, rekao je na konferenciji za novinare da se novi susret s Lavrovom planira oko 28. rujna u New Yorku kada bi se mogli dogovoriti o datumu održavanja mirovne konferencije.

Lavrov je na konferenciji za novinare pohvalio Kerrya zbog toga što razumije koliko je važno nastaviti s diplomatskim naporima za rješenje sirijske krize.

Međunarodni izaslanik za Siriju lakhdar Brahimi naglasio je kako je za održavanje 'Ženeve 2' izuzetno važno da se uništi sirijsko kemijsko oružje.

'Očekivanja su velika. Mora biti stvarno, kompletno, provjerljivo, uvjerljivo. Zajedno ćemo ispitati sposobnost sirijskog režima da održi obećanja', istaknuo je američki tajnik prije početka sastanka s ruskim kolegom.


Iran, Rusija i Kina pozdravili odluku Sirije

Rusija i Kina pozdravile su u petak odluku Sirije da se pridruži Konvenciji o zabrani kemijskog oružja.

'Moramo pozdraviti takvu odluku', izjavio je ruski predsjednik Vladimir Putin na regionalnom summitu u Kirgistanu i ocijenio da će to biti važan korak u rješavanju sirijske krize.

Kinesko ministarstvo vanjskih poslova priopćilo je u petak da pozdravlja sirijsku odluku da se pridruži toj konvenciji.

Iran također podržava rusku inicijativu da stavi sirijsko kemijsko oružje pod međunarodni nadzor te namjeru Damaska da se pridruži Konvenciji o zabrani kemijskog naoružanja, rekao je predsjednik Hasan Rohani u petak.

Ujedinjeni narodi su priopćili da su primili dokument od Sirije u kojemu ona izražava svoju namjeru da se pridruži Konvenciji o zabrani kemijskog oružja, što je korak koji je sirijski predsjednik Bašar al-Asad obećao u sklopu sporazuma kako bi izbjegao američke zračne udare.